Eylülde hizmet geriledi, sanayi kıpırdadı

MÜSİAD'ın her ay sonunda açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi'ne (SAMEKS) göre hizmet sektöründe gerileme, sanayi sektöründe ise kıpırdanma sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI 

SAKARYA - Seçim döneminin geride kalmasının ardından sanayi sektöründen toparlanma sinyalleri geliyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) her ay sonunda açıkladığı Satınalma Müdürleri Endeksi’ne (SAMEKS) göre hizmet sektöründe ise gerileme görülüyor. SAMEKS bileşik endeksi 1.70 puanlık düşüşle 52.39 değerine inerken, hizmet sektörü SAMEKS endeksi 3.06 puanlık düşüşle 50.69 değerine düştü. Sanayi sektörü SAMEKS endeksi 1.61 puanlık yükselişle 56.54 değerine ulaşırken, üretim alt endeksi de 0.91 puanlık artışla 57.94 değerine ulaştı. Endekse göre 50 baz puan değeri sınır olarak kabul ediliyor. 

Eylül ayı SAMEKS endeksini Sakarya’da düzenlenen toplantıyla duyuran MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, seçim dönemlerindeki belirsizliklerin atlatılmasının ardından sanayi sektöründen bir toparlanma sinyali geldiğine işaret etti. Endekste düşüş yaşandığını da ifade eden Olpak, buna karşın hiçbir endekste 50 baz puanın altına düşülmediğini aktardı. 

Hizmet son 10 ayın en düşüğünde 

Hizmet sektöründeki firmaların hız kaybını stoklar alt endeksindeki 6.27 puanlık artışın doğruladığını aktaran Olpak, “Hizmet endeksi, 50 olan eşik değer üzerinde seyrederek sektördeki iyimser görünüme işaret ediyor ama son 10 ayın en düşük seviyesinde. Bunda, satın alımdaki 5.93 puanlık, tedarikçilerin teslim süresindeki 3.71 puanlık ve istihdamdaki 3.71 puanlık düşüşler etkili oldu. Sanayi endeksindeki artışta ise satın alımlardaki 3.56 puanlık, tedarikçilerin teslim süresindeki 1.89 puanlık ve istihdamdaki 1.54 puanlık artışlar etkili oldu” dedi. 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Olpak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun DEİK yönetim kurulu üyeliğinden istifasına ilişkin soru üzerine, DEİK’teki 35 kişilik yönetim kurulu üyesinin yarıdan fazlasının bir önceki yönetim kurulunun üyesi olduğunu, ilave olarak gelenlerin de yine iş aleminin temsilcileri olduğunu söyledi. Olpak, “Rifat Hisarcıklıoğlu şahsen bulunmasa da DEİK içerisinde TOBB’u temsilen biri bulunacaktır’ diye bize ifade edildi” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir