ABD'li bankaların kârlarında ciddi artış

Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde kârlılıkları ciddi oranda düşen ABD'nin dev bankaları, bu yılın ilk çeyreğinde toparlandı. En yüksek toparlanma Bank of America'da gerçekleşti. Banka kârını yüzde 81 artırarak 4,9'a çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz yıla düşük kârlılıkla başlayan ABD'li devler bu yılın ilk çeyreğinde bilançolarını önemli ölçüde toparladı. 

Citigroup'dan yapılan açıklamada, bankanın net karının bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 17,1 yükselerek 4,1 milyar dolara yükseldiği belirtildi. Banka, 2016'nın ilk üç ayında 3,5 milyar dolar net kar açıklamıştı.

Ayrıca, Citigroup'un 2017'nin ilk çeyreğindeki geliri, geçen yılın ilk üç ayına göre, yüzde 2,8 artarak 18,1 milyar dolara ulaştı. 2016'nın ocak-mart döneminde bankanın geliri 17,6 milyar dolar olmuştu.

Kurumun hisse başına karı da geçen yılın ilk çeyreğinde 1,10 dolar iken, bu yılın aynı döneminde 1,35 dolara yükseldi.

JPMorgan Chase

ABD'nin bir diğer yatırım bankacılığı devi JPMorgan Chase'ten yapılan açıklamada da bankanın net kârının bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,8 artarak 6,45 milyar dolara yükseldiği bildirildi. Banka, 2016'nın ilk üç ayında 5,52 milyar dolar net kâr duyurmuştu.

Ayrıca, JPMorgan Chase'in 2017'nin ilk çeyreğinde geliri, geçen yılın ocak-mart dönemine göre, yüzde 6,3 artışla 25,59 milyar dolara ulaştı. Banka, 2016'nın ilk üç ayında 24,08 milyar dolar gelir elde etmişti.

Kurumun hisse başına kârı da geçen yılın ilk çeyreğinde 1,35 dolar iken, bu yılın aynı döneminde 1,65 dolara yükseldi.

Bank of America

Bank of America (BofA) bu yıl ilk çeyrek kârını önceki yıla göre neredeyse ikiye katladı.

2016 ilk çeyrekte 2,7 milyar dolar kâr açıklayan BofA bu yılın aynı ayında 4,9 milyar dolar kâr ettiğini duyurdu. BofA'nın kârını bu ölçüde yükseltmesinde geçtiğimiz yıl yaşanan yüzde 21'lik gerileme sonrası toparlanma etkili oldu.

BofA'nın gelirleri de 19,7 milyardan 22,2 milyar dolara yükseldi.

BofA hisse başına 0,21 dolar olan kârı da 0,41 dolara yükseldi.

Wells Fargo

Wall Street'in petrol ve doğalgaz projelerine en çok kredi veren bankası olarak bilinen Wells Fargo'nun bu yıl ilk çeyrek karı 5,5 milyar dolardan 5,46 milyar dolara geriledi. Banka'nın hisse başına kârında önemli bir değişiklik yaşanmadı ve 1 dolar kâr açıklandı. Wells Fargo'nun gelirleri de önceki yıla göre değişmeyerek 22 milyar dolarda kaldı.

ABD'nin en büyük ikinci bankaları arasında yer alan Wells Fargo'da "sahte hesap skandalı" yaşanmış ve geçtiğimiz yıl kârlılığında önemli ölçüde gerileme olmuştu. Bu veriler Wells Fargo'nun yaşadığı krize rağmen bu yıl zarar etmeyi durdurduğuna işaret ediyor.