Dolar/TL'de yeni tarihi zirve

ABD faiz beklentisi ve jeopolitik endişelerle dolar/TL tarihi zirvesini 3.12 ile yeniledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD faiz kararının giderek yaklaştığı beklentisi gelişmekte olan ülke piyasalarını baskı altında tutmayı sürdürürken, jeopolitik endişelerin de etkisiyle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha kötü performans sergileyen TL dün dolar karşısında tarihi düşük seviyeyi gördü.

Önceki gün akşam illikit piyasada 3.1150'ye kadar yükselmesinin ardından sabah 3.11 seviyelerinde işlem gören dolar/TL, gün içinde 3.1273 seviyesine kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini test etti. Resmi tatil nedeniyle piyasaların yarım gün açık olduğu günde kur, 3.1150 seviyesinden kapandı. Euro ise günü 3.3970 liradan tamamladı.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Kurda yükseliş eğilimine ağırlık kazandıran etmenlerden birisi Fed faiz artırım beklentilerinin artmasıyla beraber ABD tahvil faizlerindeki yükselişin ağırlık kazanması. İç jeopolitik ve siyasi faktörler de geniş resimde TL'nin duyarlılığını artıran etmenler" dedi ve ekledi:
"ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1.85 seviyesine yükseldi. Aynı zamanda Türk tahvil faizlerinde de yukarı yönlü hareket gözlenmekte."

Faizler yükseldi, borsa düştü

Tahvil-bono cephesinde önceki gün faizlerde yükseliş yaşandı. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 10.09'a çıkarken, iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.28 bileşik seviyesinden kapandı. Borsa İstanbul'da, resmi tatil nedeniyle yarım gün gerçekleştirilen işlemlerde BIST 100 endeksi, yüzde 0.52 değer kaybederek 78.332 puandan günü tamamladı. Analistler, yoğun haber ve veri akışının takip edileceği önümüzdeki haftada 78.000 seviyesinin destek, 80.000 seviyesinin direnç olarak izleneceğini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir