Küresel piyasalar yoğun veri akışına odaklandı

Küresel piyasalar Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin endişelerle negatif seyrederken, bugün dünya genelindeki yoğun veri takviminin takip edileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın hisseleri tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, bankanın piyasa değeri yıl başından bu yana yaklaşık 15 milyar euro eridi. Banka hisselerindeki düşüşte ABD makamlarıyla olan hukuki sorunların ve sermaye sıkıntılarının etkili olduğu belirtiliyor. Hükumet yetkililerinin bankanın devlet yardımı almasının söz konusu olmayacağını ifade etmeleri endişelerin genele yayılmasına neden olurken, dün Almanya'nın en büyük ikinci bankası kabul edilen Commerzbank'ın, gelecek yıllarda yaklaşık 10 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirmesi ile bu bankanın hisseleri yüzde 5, Deutsche Bank'ın hisseleri yüzde 6 değer kaybetti.

Avrupa

Avrupa borsaları güne Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin endişeler sebebiyle yoğun satışlarla başladı.

Açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 1 azalışla 339,35 puan, Londra'da FTSE-100 endeksi yüzde 1,4 değer kaybederek 6.826,05 puan oldu.

Frankfurt'ta DAX endeksi yüzde 1,6 düşüşle 10.240,59 puana, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,9 azalarak 16.035,92 puana, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 1,8 azalışla 4.365,98 puana, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 2,2 değer kaybederek 8.607,00 puana geriledi.

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın hisseleri tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, bankanın piyasa değerinin yıl başından bu yana yaklaşık 15 milyar euro eridiğini ifade eden analistler, banka hisselerindeki düşüşte ABD makamlarıyla olan hukuki sorunların ve sermaye sıkıntılarının etkili olduğu belirtiliyor.

ABD

ABD'de dün açıklanan 2'inci çeyrek büyüme verisinin beklentilerin hafif üzerinde yüzde 1,4 artmasına karşın dolar endeksi yatay seyrini sürdürdü, Dow Jones endeksi yüzde 1,07, S&P 500 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,93 değer kaybetti. Bugün açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar verisi ile ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamalarının takip edileceği belirtiliyor.

Asya

Asya'da bugün Avrupa odaklı endişelerin Çin hariç tüm borsaları negatif etkilediği görülüyor. Çin'de açıklanan imalat sanayi verisinin sınırlı da olsa genişlemeyi işaret etmesinin de etkisiyle kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükselirken, veri akışının yoğun olduğu Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4 geriledi.

Piyasalar satış baskısı altında açıldıPiyasalar satış baskısı altında açıldı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir