Gazeteciliği bıraktı, kum heykel festivali düzenliyor

Antalya'da gazetecilik yapan Cem Karaca, mesleğini bıraktı. Şimdilerde Uluslarası Kum Heykel Festivali düzenliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Antalya’da 10 yıl gazetecilik yapan Cem Karaca, mesleğini bırakarak, ilginç bir girişimcilik örneğine imza attı. Karaca, şimdilerde her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirilen “Uluslararası Kum Heykel Festivali” düzenliyor. 

Cem Karaca, “Antalya’nın geleceğinin turizmde olduğunu gazetecilik yaparken hissettim. O dönem turizm yatırımları iyice hızlanmış ve turist sayısı da hızla artıyordu. Eğer mesleğimi yapmayacaksam turizmde yer almam gerektiğini düşündüm. 10 yıl süren gazetecilikten sonra turizm sektörüne girdim” dedi. Restoran ve bir otelde işletmecilik yaptığını belirten Karaca, “Daha sonra online satış kanallarını keşif ettim. İşlettiğim otelin yarısını çok daha karlı olan internet üzerinden satarak dolduruyordum. Hem acente bağımlılığını azalttım hem de kar marjını yükselttim. Hatta en büyük internet kanallarından birkaçının temsilciliğini bile aldım” diye konuştu. Otel ve restoran işletmeciliğinin ardından kum heykel festivali düzenlemeye karar verdiğini söyleyen Karaca, “Portekiz’de yaşayan bir arkadaşım Antalya’da kum heykel organizasyonu düzenleme niyetiyle 2006'da Türkiye’ye geldi. Fakat 2 yıl sonra işi bıraktı. Arkadaşımın bıraktığı yerden ben devam ettim” açıklamasını yaptı. 

Turizmin 12 aya yayılması ve sürdürülebilirliği için eğlence, kültür-sanat ve festivaller gibi etkinliklerin sayısının artması gerektiğine dikkat çeken Karaca, “Bu konuda alınması gereken çok yol var. Kamu yöneticileri ve özel sektör çalışmalara hız vermeli. Dünyada olduğu gibi kültür-sanat operatörleri desteklenmeli. Kente para bırakan turiste ulaşmak için daha çok etkinliğe ihtiyaç var. Turistler ancak bu tür etkinliklerle otelden dışarı çıkabiliyor. Kültür ve sanat etkinlikleri, festivallerin sayısı artmalı” dedi. 

festival.jpg

12 ülkeden 25 sanatçı festivalde 

Bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uluslararası Kum Heykel Festivali’nin teması ise “İmparatorluklar 2” olarak belirlendi. Özel 10 bin ton nehir kumu kullanılan “İmparatorluklar 2” kum heykellerini 12 ülkeden 25 sanatçı gerçekleştirdi. Napolyon’dan, Cengiz Han’a, Çar Petro’dan, Çariçe Katherina’ya, Hun İmparatoru Atilla’dan, Selahaddin Eyyübi’ye, Fatih Sultan Mehmet’ten, Ulubatlı Hasan’a kadar pek çok tarihi kişilik ve Taj Mahal, Kızılderili Çadırı, Kubbedüs, Sahra, Mekke gibi yapıların da arasında yer aldığı onlarca kum heykel etkinlikte sergileniyor. 

Açık hava müzesini andıran Antalya’nın Lara sahilindeki 8. Kum Heykel Festivali’ni ziyaret eden turist sayısı her geçen yıl artarak, 150 bine ulaştı. Yoğun ilgi gören festival, turizm sezonu boyunca ziyaret edilebilecek.