Almanya'nın 300 çeşit ekmeği Türkleri cezbediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Türk vatandaşları için yurt dışına çıkmak adeta sıradan bir olay haline dönüştü. Ama bu sıradanlıkta, hedef ülkelerin adları ve sıralamaları büyük önem kazandı. Federal Almanya'nın merkezi Frankfurt'ta bulunan DZT (Alman Turizm Merkezi) yaptığı araştırmalarda, Türklerin yurt dışı çıkışlarında ilk sırayı Almanya'nın aldığını ortaya çıkardı. Alman İstatistik Kurumunun bu verilerine göre geride bıraktığımız yıl içinde Türk vatandaşları, Almanya'nın çeşitli otel, motel ve kampinglerinde 638 bin geceleme geçirdiler. Bu gecelemenin bir önceki yıla göre yüzde 4 artış gösterdiği de yine istatistik sonuçlarından elde edilen bir başka veri.

DZT yetkilileri, hedeflerinin 2030 yılına kadar, Almanya'ya gelecek Türk turist sayısını artırmayı ve gecelemelerin de iki katından fazla artarak 1 milyon 300'e ulaşmasını hedeflediklerini vurguluyorlar.

Dünya Seyahat Monitörü IPK'nin verilerine göre yurt dışı seyahate çıkan her 100 Türk'ten 30'u Almanya'ya gitti. Bu veri ise, Almanya'yı Türk turistler için, ilk hedef ülke yapmaya yetiyor. Türklerin yurt dışında tercih ettikleri ülke sıralamasında, Almanya'yı yüzde 9 ile Bulgaristan ve yüzde 8 ile de Yunanistan izledi. Türkler bu ülkeye ayak bastıktan sonra , Almanya'nın eyaletlerinden ilk sırada Bavyera'yı (Bayern) tercih ederken, kent olarak da birinci  sırada Başkent Berlin ve ardından da Frankfurt'a gittiler.

Sanılanların tam aksine Türklerin yüzde 65'i bu ülkeye tatil yapmaya giderken, akraba ziyaretleri sadece yüzde 13 ile sınırlı kaldı. Alman Turizm Merkezi DZT'nin Yönetim Kurulu Başkanı Petra Hedorfer, Almanya'nın çeşitli kültürel zenginliklerinin, Türkleri bu ülkeye çekmekte rol oynadığına dikkat çekti. Almanya'nın kendine özgü, yemek ve içkilerinin yanında, 300'e varan ekmek çeşidiyle de, başta Türkler olmak üzere, yabancıları cezbetmekte olduğuna dikkat çekildi.

Eskiden büyük önem taşıyan kara ve tren yolu ile Almanya'ya ulaşım artık günümüzde önemini bir hayli yitirmiş durumda. Yapılan araştırmalara göre Almanya'ya giden vatandaşlarımızı yüzde 68'i, bu yolculuğu uçakla yapmayı tercih ettiler. Çağa ayak uyduran vatandaşlarımız, artık rezervasyonlarını da yüzde 68 oranında elektronik ortamda ve Almanya'ya gitmeden, Türkiye'den yapıyorlar. Almanya'ya giden vatandaşlarımız arasında tatil yöresini tercih edenler, yüzde 10 olarak belirlendi. Bunun dışında kalanlar ise kentlerde kültürel gezi ve eğlencelere katılmayı tercih ettiler.