Dolarda bir değişiklik yok

Dün akşam saatlerinde 3.0140 civarında olan dolar kuru yeni güne bu seviyelerde başladı. Fed ve BOJ sonrası iyimserlik kısmen de olsa sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına gitmemesinin ardından gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen iyimserlik kısmen de olsa bugüne de yansırken bugün piyasalarda yoğun iç ve dış veri gündemi takip edilecek.

Bugün iç piyasada TÜİK'in 1000'da açıklayacağı Haziran ayına ilişkin dış ticaret verileri ve yılın ikinci çeyreğine ilişkin turizm gelirleri ile 1700 sonrası Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin açıklayacağı iç borçlanma stratejisi takip edilecek. Dış piyasalarda ise Euro bölgesi Temmuz ayı TÜFE ve işsizlik ilse ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verileri takip edilecek.

ABD'de ise ikinci çeyrek büyüme verileri çekirdek PCE, Chicago PMI ile Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek. 

Yatırımcıların yakından izlediği Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise bugün yaptığı açıklamayla ETF ürünleri alımında artış gerçekleştirmek suretiyle para politikasında ılımlı bir iyileşmeye gitti. BOJ böylece piyasalar ve hükümetten yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşabilmek için daha cesur adımlar atılması yönünde gelen baskılara cevap verdi.

Darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ilanı, S&P'nin kredi notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği endişeleriyle geçen hafta sert satış baskısı kalan kur hafta başından beri kısmen daha stabil bir seyir izledi. Kur bu hafta ise tepki alımlarıyla ve yeni pozisyonla yönünü aşağı çevirdi.

Dolar/TL'nin geçen hafta 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmıştı. Şuanda ise bu kayıp yüzde 4 civarında seyrediyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasalarda bu hafta itibarıyla tek yönlü çıkışlar artık yerini normal bir seyre bıraktı. Aslında Boj adımlarıyla kurun 3 seviyesinin altına gerileyebileceğini düşünüyorduk ancak adımlar yetersiz görüldü ve piyasaları desteklemedi" dedi ve ekledi:
"Ben bugün olmasa da önümüzdeki hafta kurun 3 seviyesinin altını test edebileceğini düşünüyorum."

Dün akşam saatlerinde 3.0140 civarında olan dolar/TL, bu sabah itibarıyla 3.0140/3.0150 seviyesinde işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.1790 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1780/3.1795, 3.3430 civarında olan euro/TL ise 3.3410/3.3430 seviyesinde bulunuyor.