MAN Türkiye rekor kırdı, Almanya'yı bile 'solladı'

MAN 2011 yılında satış rekoru kırdı. MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret CEO'su K. Tuncay Bekiroğlu'nun verdiği bilgilere göre dünyada üretilen her 3 MAN ve Neoplan otobüsünden biri geçtiğimiz yıl Türkiye'de satıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Almanya dışındaki ilk yatırımını Türkiye'de gerçekleştiren MAN, 2011 yılında satış rekoru kırdı. Önceki akşam yapılan toplantıda otobüs, kamyon ve yedek parça satışlarında 2011'in Türkiye'deki rekorlarının kırıldığı yıl olduğunu vurgulayan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret CEO'su K. Tuncay Bekiroğlu, ciroda da rekor kırarak toplamda 372 milyon euroya ulaştıklarını belirtti.

Bekiroğlu, "2011 bizim için çok keyifli bir yıl oldu. Pazar iyi gitti. Biz daha da iyi gittik. MAN'ın bütün dünya için ürettiği otobüslerin üçte birini biz sattık. Kamyon satışlarında ise en yakın rakibimize 800 adet fark atarak ilk kez ithal segmentte pazar lideri olduk" dedi.

Otobüste son 2 yılda pazar payını % 155 artırdı

2011 yılı, otobüs satışları açısından en iyi yıl olarak değerlendirme tablolarındaki yerini aldı. MAN olarak 433 adet seyahat otobüsü satışı gerçekleştirdiklerini belirten Bekiroğlu, "2011 yılı, geçen yıllara oranla toplam otobüs satışının önemli oranda arttığı bir yıl oldu. MAN ise satışlarını pazarın çok daha üstünde artırarak, yüzde 28 civarında bir pazar payı elde etti. 2009 yılı pazar payımız olan 11 ile kıyaslandığında, son 2 yıldaki toplam pazar payı artışımız yüzde 155 oldu" dedi.

Bu satış adetleri ile dünyada üretilen her 3 MAN ve Neoplan seyahat otobüsünden biri Türkiye'de satılmış oldu. Bekiroğlu'nun verdiği bilgilere göre 2011'de ayrıca ilk defa Almanya'nın dahi önüne geçilerek, dünyada en çok Neoplan satılan ülke Türkiye oldu.

Ankara'nın filosuna 250 adet doğalgazlı MAN

Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıkları anlaşma ile 2012 yılı içinde EGO'ya 250 adet körüklü, doğalgazlı, klimalı, engelli platformlu ve alçak tabanlı MAN Lion's City CNG otobüs teslimatı gerçekleştireceklerini açıklayan Bekiroğlu şöyle devam etti: "EGO'nun filosunda şu anda 1090 adet doğalgazlı MAN otobüs bulunuyor.

Türkiye'nin ilk doğalgazlı belediye otobüsünü üreten MAN olarak yapacağımız bu teslimatla, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ulaştırma filosundaki doğalgazlı belediye otobüsü sayısı 1340 olacak."

2011 yılında 12 ton üzeri kamyon segmentinde ise 3 bin 579 adet satış gerçekleştirdiklerini anlatan CEO Bekiroğlu, "Tahminlerimize göre pazarın toplam satışı yaklaşık 39 bin 700 olarak gerçekleşti. Bu bağlamda 2009 yılında yüzde 4.8 ve 2010 yılında da yüzde 8 olan pazar payımızı 2011 yılı itibariyle yaklaşık yüzde 9'a çıkarmış olduk. Bu satış rakamlarıyla ithal araç segmentinde ise 2011 yılında yaklaşık yüzde 30'luk pazar payı ile lider olduğumuzu söyleyebilirim" diye konuştu.

Bekiroğlu şöyle devam etti: "Segment bazında baktığımızda kargo grubunda (4X2 TGL) yüzde 25'lik, inşaat grubunda ise yüzde 20'lik bir pay elde ettiğimizi düşünüyoruz. Çekicide ise toplam pazarda yüzde 70'lik bir artış sağladığımızı düşünüyoruz."

Kamyon satışlarında 2011 yılında yakaladıkları başarının temelinde, 2007 yılında başlattıkları satış sonrası hizmetlerin iyileştirilmesine yönelik hayata geçirilen projelerin yattığını anlatan Bekiroğlu, "Bu projelerle birlikte, bayi sisteminde gerçekleştirilen değişiklikler ve iyileştirmeler satış rakamlarımızın yükselmesinde önemli rol oynadı. Ayrıca başarılı stok yönetimi ve başarılı piyasa analizleri de satış adetlerine ciddi oranda yansıdı. Müşterilerimize doğru zamanda doğru çözüm önerileriyle ulaşmak yine elde ettiğimiz başarıya büyük katkı sağladı. Ayrıca MAN'ın yaşam boyu maliyetlerde her zaman en avantajlı marka olması, tercih sebebi olmamızı da özetliyor. Bunun yanı sıra uzun ömürlülük, yakıtta ekonomi ve performans da kullanıcıların tercihlerinde etkin rol oynadı" dedi.

Bekiroğlu sektörle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "2009 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından 2010 yılında başlayan ve 2011 yılında da devam eden canlılık pazar adetlerinin yükselmesine neden oldu. Devlet destekli kamu proje ve ihalelerinin artması, araç talebini de artırdı. 2009 yılında 12 bin 500 adetlerde biten pazar, 2010 yılında tahminlerimize göre 26 bin adetlere kadar yükseldi. Görüldüğü üzere yüzde 110 gibi ciddi bir büyüme var. 2011 yılında ise pazarın 39.700 civarında bittiğini tahmin ettiğimizi söylemiştik. Demek ki yaklaşık yüzde 50'lik bir büyüme daha yaşanmış."

Bekiroğlu yedek parça satışında da rekor yılını geride bıraktıklarını anlatarak, "Uygun yedek parça fiyat politikaları, hızlı teslimatlar ve yüksek parça bulunabilirlik oranları ile son yıllarda orijinal yedek parça satışlarımızı sürekli artırarak 2011 yılında yaptığımız 38,5 milyon euroluk yedek parça cirosu ile tüm yılların rekorunu kırdık. Yapılan sezonsal ve müşterilere yönelik butik kampanyalar ile Türkiye'de araç başı orijinal parça kullanım oranında da bu dönemde en yüksek noktaya ulaşıldı" dedi.

2012 yılında pazarda yüzde 25 daralma öngörülüyor

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret CEO'su K. Tuncay Bekiroğlu, 2012 yılına dair yaptığı değerlendirmede ise yüzde 25'lik bir daralma öngördü. Bekiroğlu, "2012 yılında pazarın yüzde 25'lik bir daralma ile 31 bin adetlerde biteceğini düşünüyoruz. Faiz oranlarındaki artışlar, Avrupa'da yaşanan kriz, komşularımızda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, ülkemizdeki kriz beklentisi veya korkusu pazarın bir parça temkinli olacağının sinyallerini veriyor. Ancak 3'üncü Boğaz Köprüsü ve bağlantı

yolları, hükümetin bölünmüş yolları 3 geliş, 3 gidiş haline dönüştürme projesi veya diğer projeler inşaat sektöründe bir parça hareketlilik sağlayabilir."

Türkiye büyümede Çin'e rakip oldu

Küresel krize rağmen Türkiye ekonomisinin ciddi bir ivme kazandığını belirten Tuncay Bekiroğlu, Türkiye'nin büyüme hızının AB ve ABD ortalamasının 5 kat daha fazla olduğunu belirtti. Bekiroğlu, "BRIC ülkelerinin performansları ile kıyaslandığında; Türkiye'nin, Çin'in büyüme oranlarıyla rekabet edebilir duruma geldiğini söyleyebiliriz" dedi.

Euro 5 zorunluluğu geliyor

"Belediye otobüsü pazarında bu yıl bütçe otobüslerin tercih edildiği görülüyor. Genelde ihaleler 2011'de yapıldığı için toplam pazarda belediye otobüsü satış adetleri düşük kaldı. 2011 yılındaki ihalelerin teslimatları, büyük oranda bu yıl yapılacağı için, belediye otobüsleri açısından 2012 çok daha fazla satışın gerçekleştiği bir yıl olacak. 2012'de artık ülkemizde de Euro 5 zorunluluğu geliyor. MAN, müşterilerine Euro 5 normunun da ilerisinde, EEV teknolojisini yine AdBlue katkısına ihtiyaç duymadan sağlıyor. Man, Euro 4'te olduğu gibi, Euro 5 motorlarda da AdBlue ihtiyacı olmayan tek otobüs markası olmaya devam ediyor."

MAN Türkiye kataforez tesisini tamamladı

MAN Türkiye A.Ş.'nin yenileme ve modernizasyon yatırımları kapsamında yapılan kataforez tesisi, bu yıl tamamlanacak. AR-GE merkezi olmasının ardından Türkiye'de tasarlayacağı MAN otobüsleri üretmeye hazırlanan MAN Türkiye A.Ş., en teknolojik, en çevreci ve en verimli otobüsleri üretmeye hazırlanıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir