Piyasalar olağanüstü bir gün yaşıyor

Putin'in yaptığı açıklamalar sonrasında borsada kayıplar yüzde 4'ü geçerken dolar 2,88'in üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

Güne sakin başlayan yurtiçi piyasalar Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından dalgalandı. 

Bu haber sonrasında borsada kayıp yüzde 2'i aştı, dolar 2,8794 seviyesine kadar çıktı.

Gelen tepki alımlarıyla bir miktar toparlanan piyasalar bu sefer de Ali Babacan'ın yeni kabinede yer almadığı haberiyle ikinci bir dalga yaşadı. Borsanın öğle tatili nedeniyle kapalı olduğu bu açıklama zamanında dolar kuru 2,8842 TL'yi gördü. 

Bu seviyelerin görülmesinin ardından dolar yeniden 2,86 seviyelerine geri çekildi. 

Tam da bu dalgayı da geçiştiren piyasalar asıl darbeyi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yedi. Putin'in yaptığı açıklamalardaki suçlamaları ve kullandığı dil, borsada kayıpları yüzde 3'ün üzerine taşıdı, dolar yeniden 2,88 seviyesinin üzerine çıktı.

76.095 puana kadar düşen BİST 100 endeksi, saat 17:20 itibariyle yüzde 4,32 kayıpla 76.300 puan seviyelerinde hareket ediyor. Dolar ise 2,8740 seviyesinde bulunuyor.

Rus uçağının düşürülmesi Avrupa borsalarını da vurdu

Türk savaş uçaklarının, Suriye sınırını ihlal eden bir Rus savaş uçağını vurması Avrupa borsalarını da vurdu.

Borsa İstanbul'da kayıpların yüzde 4'ü aştığı bugün Avrupa'da da yüzde 2 civarında düşüş gerçekleşti. 

Londra Borsası'nda FTSE 100 Endeksi 6.221, Frankfurt'ta Dax Endeksi 10.869 ve Cac-40 Endeksi ise 4.773 puanı gördü. 

Şu sıralarda ise FTSE 100 yüzde 1,16 kayıpla 6.232, Dax Endeksi yüzde 1,82 kayıpla 10.890 ve Cac-40 Endeksi yüzde 2,11 düşüşye 4.786 puandan işlem görüyor.

Putin: Sırtımızdan bıçaklandık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin ilk açıklamasında Rus uçağının Türkiye sınırına 4 kilometre mesafede Suriye sınırı içinde düşürüldüğünü söyledi. 

Uçağın F-16 uçaklarından açılan ateşle düşürüldüğünü kaydeden Putin, “Terörün yardakçılarının kışkırttıkları tarafından sırtlarından bıçaklandıklarını” ifade etti.

Putin açıklamasında, uçağın düşürülmesinin “terör karşıtı savaşın ötesine geçtiğini” dile getirdi. 

Düşen uçakta bulunan mürettebatın Türkiye’yi tehdit etmediğini söyleyen Putin, uçağın uçuş yaptığı bölgenin ise çoğunlukla Suriye'ye Rusya’dan gelen militanların olduğu bölge olduğunu kaydetti.

Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesi sırasında konuşan Putin, Rusya’nın uçağın düşürülmesi hadisesini dikkatli bir şekilde araştıracağını ve bu olayın Türkiye-Rusya ilişkileri için ciddi sonuçlarının olacağını kaydetti.

Putin, Rus uçağının Türkiye, Rusya ve ABD arasında imzalanan Hava Olaylarını Önleme Anlaşması’na rağmen düşürüldüğüne dikkat çekti.