Rus yolcu uçağı düştü: 224 ölü

Mısır'dan kalkan ve Rusya’ya giden Kogalymavia hava yollarına ait yolcu uçağı Sina'da düştü. Uçakta bulunan 17'si çocuk 7'si mürettebat 224 kişiden kurtulan olmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinden havalanan Rus Metrojet Havayolları'na ait Airbus A-321 tipi yolcu uçağı taşıdığı 224 kişiyle Sina’da düştü. Kara kutusuna ulaşılan uçaktan umutları tüketen haber geldi. Mısırlı yetkililer uçaktan kurtulan kimse olmadığını açıkladı. 

Terör şüphesi

Haber ajansı Reuters, Rus yolcu uçağının düşürülmesinin IŞİD'e biat eden Sina Vilayeti adlı örgüt tarafından üstlenildiğini bildirdi.  Bu iddiaları Rusya ve Mısır yalanladı.  Rusya'dan yapılan açıklamada, "Uçağın terörsitlerce açılan uçaksavar ateşiyle düşürüldüğü kabul edilemez" denildi.

Ulusal yas ilan edildi

Rusya'ya ait yolcu uçağının Sina Yarımadası'nda düşmesi sonucu aralarında Pskov kentinin vali yardımcısı ve eşinin de olduğu 224 kişi öldü. Rusya'da yarın ulusal yas ilan edildi.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 224 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından 1 Kasım'da ulusal yas ilan etti. 

enkaz.jpg

Ölümcül kazanın ardından uçağın enkazındaki yolculara ait eşyaların metrelerce uzağa savrulmuş görüntüsü kazanın şiddetini gözler önüne serdi

Kremlin Sarayından yapılan açıklamada, Putin'in Mısır'ın kuzeyindeki Sina Yarımadası'nda düşen Rus yolcu uçağında 224 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 1 Kasım'ın ulusal yas günü ilan edilmesi için kararname imzaladığı bildirildi.

Enkazda 129 kişinin cesedine ulaşıldı

 Mısır'ın Sina Yarımadası’nın kuzeyindeki Ariş kenti yakınlarında düşen Rus hava yolu şirketi Kolavia'ya ait Airbus-320 tipi yolcu uçağının enkazında 129 kişinin cesedine ulaşıldığı bildirildi.

Mısır Başbakanı Şerif İsmail, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, "217 yolcu ve 7 mürettabatın bulunduğu uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerden 129'unun cesedine ulaşıldı ve cesetler başkentteki Zeynhom Morgu'na nakledildi" dedi. 

İsmail, arama çalışmalarının devam ettiğini belirtirken kazadan kurtulanların olmasının uzak bir ihtimal olduğu üzerinde durdu. Uçağın kara kutusuna ulaştıklarını söyleyen İsmail, uçağın teknik olmayan bir sebepten ötürü düştüğünü gösteren bir delilin bulunmadığını ifade etti.

Pskov kenti Vali Yardımcısı ve eşi de uçaktaydı

Rus Hava Yolu Şirketi Kolavia'nın (Metrojet) verilerine göre, Şarm El Şeyh-St. petersburg seferini gerçekleştiren Airbus-320 tipi uçakta, 17'si çocuk, 217 yolcu ve 7 mürettebat bulunuyordu. Kazada, uçakta bulunan 224 kişiden kurtulan olmadığı belirtildi. Yolcular arasında Pskov kenti Vali Yardımcısı Aleksandr Kopılov ve eşinin de olduğu ifade ediliyor.  

Haya yolu şirketi, yolcu listesini de basınla paylaştı. 

Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov'un olayı yerinde incelemek üzere uçakla Kahire'ye gittiği bildirildi. Uçağın düşüş nedeniyle ilgili henüz bilgi verilemezken, Rusya Soruşturma Komitesi soruşturma başlattı. 

misir-001.jpg

Putin'den talimat 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşme nedeninin araştırılması için devlet komisyonu kurulması yönünde talimat verdi.

Başbakan Dmitri Medvedev başkanlığındaki komisyon, araştırmalarını Mısırlı yetkililerle birlikte yürütecek.

Putin, Olağanüstü Haller Bakanı Vladimir Puçkov'a da olay yerinde araştırma yapmak üzere bir an önce Mısır'a ekip gönderilmesi talimatını verdi.

Araştırma komitesi oluşturuldu

Mısır Başsavcısı Nebil Sadık da "Sina'da düşen uçağın enkazından çıkarılan cesetlerin en kısa sürede otopsilerinin tamamlanması ve ülkelerine gönderilmeleri için Kahire'deki Rus Büyükelçiliğine teslim edilmesi" için talimatı verdi.

Yargı kaynakları, Başsavcı'nın ayrıca uçağın karakutusunun bulunması ve olayın incelenmesi için özel bir teknik ekip kurulması yönünde emir verdiğini aktardı.  

Sivil Havacılık Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, olayın araştırılması için özel bir komite oluşturulduğunu ve komitenin derhal Ariş'e gitmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. 

part-par-par8317006-1-1-0-001.jpg

Korkunç olayda yakınlarını kaybedenler derin üzüntü yaşadı.

Düşen uçak 18 yılık 

Rus basınında yer alan haberlere göre, Mısır'da düşen Rus uçağı, ilk uçuşunu 9 Mayıs 1997'de gerçekleştirdi. Uçağın daha önce, iniş sırasında kuyruğunun yere sürtmesi neticesinde uzun süre tamirde kaldığı ifade edildi. 

Uçağın pilotlarının, daha önce bir kaç kez motorda sorun olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunduğu da iddia edildi.