'Suriye tatbikat alanı oluyor'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Yaklaşık 5 yıldan bu yana süren Suriye olayı, hızla bölgesel olay olmaktan çıkıyor. Bir halkın özgürlüğüne kavuşturulması amacıyla başlatılan, dış destekli ayaklanma, içinde bulunduğumuz günlerde Rusya’nın da olaya doğrudan müdahalesi ile küresel bir soruna dönüşmüş bulunuyor. Kimi duyumlara göre Rusya’nın, Bağdat’tan gelecek bir daveti beklediği ve IŞİD ile mücadele için, Irak’a da desteğe koşabileceği konuşuluyor.

Rusya, hatır gönül ilişkisine bakmadan, kendi doğrularını yaptığına inanıyor ve buna gerekçe olarak, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan çağrı aldığını vurguluyor. Son Rus verilerine göre, Esad karşıtı muhalefetin, çok sayıda zırhlı aracı ile çok miktarda cephanesinin bulunduğu bir depo yanında, yüzlerce muhalif öldürüldü. Burada dikkat çeken yaklaşım, muhalif değil, terörist deyiminin kullanılması.

Ruslar, yaptıkları açıklamalarda halen Suriye’de 41 farklı grup, farklı şekillerde Esad’a karşı savaşıyor. Son Rus hava saldırılarından sonra, bu grupların, ki içlerinde Türkiye karşıtlarının da olduğu biliniyor, Türk sınırı ve Ürdün sınırına doğru yol aldıklarına dikkat çekiliyor.

Sınırı yolgeçen hanı olduğu şeklinde kuvvetli iddiaların olduğu, ülkemizin, bu gruplar karşısında hazırlıklı olup olmadığı da ayrı bir soru işareti olarak ortada duruyor.

Çin Halk Cumhuriyeti gibi üçüncü ülkeler, son Rus hava saldırılarından sonra, Esad’ın ordusunun moralinin düzeldiğini ve kendine güveninin geldiğini öne sürüyorlar.

Tüm bu gelişmeleri bir kenara bıraksak bile, şu artık bir gerçek ki, Suriye, gerçek ‘mermilerin’ kullanıldığı uluslararası bir ‘Savaş Tatbikatının’ alanıdır. Orada, kısa bir süre sonra, NATO’nun da, Rusya Federasyonu’nun da, en son geliştirdikleri, savaş uçağı, helikopter ve füzelerinin dünyaya sergilendiği, canlı bir ‘Ok Meydanı’ olacağı kesin. Örneğin, Suriye’nin Lazkiye limanında konuşlanan askeri üsleri koruyan Rus yapımı Mil Mi-24 helikopterleri. Bunların hem inerken hem de kalkış yaparken, füze atışları yapabildikleri, ayrıca sahip oldukları donanınlar sayesinde, sabotajdan korunabilme gibi üstün özellikleri, terör gruplarını yok ederken, sergilediklerine dikkat çekiliyor. Bunun gibi daha başka üstün savaş tekniklerinin de yarın öbür gün sergilenebileceğini göz ardı etmemekte yarar var.

Buradan hareketle, müşterilere (devletlere), malzemenin Suriye iç savaşındaki başarısı, bir reklam olarak sunulabilir.

Bu bölgede yaşananlar ne olursa olsun, Suriye, olayından en ‘KAZANÇLI ‘ olarak yine Türkiye çıkacak…

Suriyeli göçmen sorunu, Rusya ile bozulan ilişkiler, milletimizin dişinden, tırnağından artırdığı havaya uçan, milyarlarca dolar, kazanç hanemize yazılabilecek, şimdiki kazanç…

Daha kötü ihtimaller üzerine hiç fikir yürütmemek, en iyisi…