'16 Nisan'dan sonra sürprizlerle karşılaşabilirler'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB ülkeleriyle yaşanan krizle ilgili, '16 Nisan'dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Onlar da karşılaşabilir. Bir hafta 10 gün içinde 15 ülke dolaştım. Bütün gayretimi bunun için koydum. Aynı samimiyeti onlardan görmedik.' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak yayınında soruları yanıtladı.

Erdoğan referandum sürecinde AB ülkeleriyle yaşanan krize ilişkin "16 Nisan'dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Onlar da karşılaşabilir. Bir hafta 10 gün içinde 15 ülke dolaştım. Bütün gayretimi bunun için koydum. Aynı samimiyeti onlardan görmedik. Hala kabul ettik, ediyoruz gibi yarım yamalak bu tür şeyler yapıyorlar. Türkiye bunları kabullenecek bir ülke değil.'' açıklamasını yaptı.

'Kendisine teessüf ediyorum'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üzülerek, hiç istemezdim böyle bir şey olsun. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier iyi arkadaş olduğumuz halde bir açıklama yaptı. Beni hedef alan bir açıklama. Adımı zikrederek yaptı. Bu açıklamayı yapmasından dolayı, kendisine teessüf ediyorum keşke böyle bir açıklamayı yapmamış olsaydı. Eğer ben Almanya'daki faşizan baskıları söylüyorsam, bunu tanımı içinde söylüyorum. Nazi benzetmesini yaparak bunu yapıyorsam bunu tanımı içinde söylüyorum. Aynı şey Hollanda içinde geçerli." dedi.

'Şu anda gündemimde böyle bir şey yok'

Erdoğan, Almanya'ya gitme konusunda, "Şu anda gündemimde böyle bir şey yok. Bütün bu gündemlerin hepsini artık 16 Nisan belirleyecek. 16 Nisan'dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Onlar da karşılaşabilir." diye konuştu.

'Bizim yatırımcılarla işimiz yok ki'
Avrupa ülkelerinin "Bizi tehdit etmeyin, bizim de sizde önemli yatırımlarımız, önemli çıkarlarımız var. Bundan Türkiye daha çok zarar görür" gibi şeyler söylendiğinin ifade edilmesi üzerine Erdoğan, "Bizim yatırımcılarla işimiz yok ki. Bizim baştaki yöneticilerle işimiz var. Biz buradaki yatırımcılarının hepsinin önünü açtık ve her zaman için de önlerini açmaya devam ediyoruz." dedi.

Erdoğan, "(Onlar da endişelenmesinler, ürkmesinler, Türkiye'deki yatırımları zarar görmez, yatırım ortamı bundan zarar görmeyecektir) diyorsunuz değil mi?" şeklindeki ifadeye karşılık da "Tabi" karşılığını verdi.

Türkiye'de futbol oynayan Wesley Sneijder'in Hollandalılar gibi düşünmediğini dile getiren Erdoğan, Sneijder'in "Ben burada eşimle gayet iyi bir konumdayım." dediğini söyledi.

Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması konusunda Türkiye'nin "radikal bir adım atıp atmayacağı" sorulan Erdoğan, "Dedimya, 16 Nisan birçok şeyleri belirleyecek. A'dan Z'ye bunları hükümetimizle oturacağız, bunların hepsini bir gözden geçireceğiz hayırlısıyla." diye konuştu.

Evet tahminini açıkladı

Anket sonuçlarıyla ilgili bilgi paylaşıp paylaşamayacağı sorulan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Buralarda rakamları şu anda vermek doğru olmaz ancak ben şunu söyleyeyim, yoğun bir kampanya sürecinin içerisindeyiz. Gerek şahsım, gerek Sayın Başbakan, bakan arkadaşlar, Sayın Bahçeli tüm imkanlarla şu anda arazide çalışmalar devam ediyor. Televizyonlarda, sosyal medyada bu çalışmalar devam ediyor ve bundan sonraki süreçte de şu kalan 24 günü bu şekilde, en ideal şekliyle değerlendireceğiz. Fakat yaptığımız son anketlerde de gördüğümüz durum tespit, yani 'evet' oylarının her geçen gün önde ve yükselerek devam ettiğidir. Burada bizim asıl hedefimiz bu yükselen 'evet' oylarının çok daha yükselmesi. Faraza yüzde 52 ile beni milletim cumhurbaşkanı seçti. Diyoruz ki şimdi milletim, yani MHP'nin yaklaşımı ortada, AK Parti'nin yaklaşımı ortada ve bunun yanında diyelim ki Büyük Birlik Partisi'nin yaklaşımı ortada, Saadet Partisi'nin yaklaşımı, her ne kadar yönetici kadro hayır diyorsa da tabanında inanıyorum ki evet oylarının olduğuna inanıyorum. Çünkü oralarda değerler noktasında beraber olduğumuz çok kardeşlerimiz var ve yine inanıyorum ki Cumhuriyet Halk Partisine gönül vermiş olan vatandaşlarım da Kandil'dekilerle beraber olmayacaktır. Çünkü Kandil ne diyor? 'Hayır' diyor. Cumhuriyet Halk Partisine gönül vermiş olan vatandaşlarım da 'Eğer bu ülkeyi bölmek isteyen, bu ülkenin bayrağına saygı duymayan, bu ülkede vatanı parçalamak isteyenler hayır dediğine göre biz hayır diyemeyiz' diyeceklerine ben Cumhuriyet Halk Partisi'ne gönül vermiş olan vatandaşlarımda bu yaklaşımı görüyorum ve bunun da artarak devam edeceğine inanıyorum."

"O zaman yüzde 52'nin üzerinde bir şey beklediğinizi söylemiş oluyorsunuz değil mi?" şeklindeki soruya Erdoğan, "Çok çok üstünde." yanıtını verdi.

'Eveti yüzde 60'ların üzerinde taçlandıralım'

Hükümetin ve cumhurbaşkanının işinin başında olduğunu anlatan Erdoğan, "Kasım 2019'a kadar Türkiye'de bu noktada bir idari noktadan bir başsızlık söz konusu değil ki." dedi.

CHP'nin bunu kullanarak, cumhurbaşkanı ve hükümetin de zaten değişmeyeceğini söylediğinin belirtilmesi üzerine de Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kendileri zaten hiç buralara gelemeyeceği için onunla bir şeyler toparlamaya çalışıyor. Yok öyle bir şey. Şimdi, biz iş başına geldiğimizde dikkat ederseniz, gerek başbakan olduğum dönemleri söylüyorum, biz 49,5 ile birinci parti olduğumuz dönemler oldu. Aynı şekilde 47, o civarlarda tek başına hükümet olduğumuz dönemler oldu. Ama 34,5 ile de hükümet olduğumuz dönem oldu. İki parti o zaman parlamentoya girdik. Peki parlamentonun ne kadarını aldık, yüzde 63'ünü aldık. Ondan sonraki süreçlerde de hep yüzde 60'ın üzerinde olduk. Bizim şimdi buradaki hedefimiz, bakın bu oranları niçin veriyorum, 34,5, 47,5, 48, öbür tarafta 49,5. Hepsinde de yüzde 60'ın üzerinde aldık. Benim derdim şu; biz diyorum, eveti yüzde 60'ların üzerinde taçlandıralım. Çünkü bunu bu şekilde taçlandırdığımız zaman aynen o parlamentodaki o gücü bu defa yeni yönetim sisteminde de yakalamak suretiyle Türk tipi başkanlık sistemini dünyaya bir örnek olarak sunma fırsatını yakalarız. O bakımdan bunu çok önemsiyorum."

'2019'a kadar bir hükümet var'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanı yardımcılığına ilişkin sözleri hakkında şöyle konuştu:

"Biz kendisi ile bir araya geldiğimizde, bazı şeyleri görüşme fırsatımız oldu ama bunlar şu anda çok erken. Çünkü 2019 hedef. 2019'dan önce neler olabilir? Onlar da ayrı bir konu. Ortada şu anda 2019'a kadar bir hükümet var. 2019'a kadar olan mevcut hükümetimizin tasarrufunda olan bir çok şeyler var. Benim tasarrufumda olan değil de hükümetimizin. 2019'dan sonra yapılacak bir seçimde diyelim ki eğer şahsım aday gösterilirse ayrı bir konu. Gösterilmezse ayrı bir konu. Gösterilip çıkacak netice birçok şeyin de değerlendirilmesinin önünü açacaktır. Bu da ne zaman? Kasım 2019'dan sonra."

'Bunun abartılı bir hale gelmemesi gerekir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD seyahatlerinde uçakta elektronik cihaz kısıtlamasıyla ilgili, "Temennim odur ki bir an önce bu yanlıştan vazgeçilir. Güvenlik üzerinde durulabilir doğrudur. Ama bunun abartılı bir hale gelmemesi gerekir diye düşünüyorum. Yalnız Türkiye için değil diğerleri için de bu haksızlık. Modern bir dünyada laptopuna varıncaya kadar A'dan Z'ye X-ray'larda aranan ve o şekilde gönderilen bunlar içinde akademisyenleri var, işadamları var." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir