Işık: Menbiç'te diplomatik çözüm zorunlu

Menbiç'te çok fazla farklı güç olduğunu ifade eden Bakan Işık, bu durumun diplomatik çözümü zorunlu hale getirdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Menbiç'te diplomasi seçeneğinin şu anda askeri seçeneğin önünde olduğunu bildirdi.

Fikri Işık, A Haber canlı yayınında gündemi yorumladı. PYD'nin Menbiç'teki varlığından rahatsız olduklarını ve ABD'nin verdiği sözü tutmasını beklediklerini belirten Işık, "Bizim kırmızı çizgimiz Menbiç'te PYD unsurunun kalmaması, bunu sağlayacağız. Bu konuda diplomasiyi sonuna zorlamak durumundayız, çünkü orada Rusya ve ABD de var, bu konuda görüşmeler sürüyor. PYD'nin Rusya'da faaliyetlerine müsaade edilmemesi Rusya ziyaretinde talep edildi, Rus makamlardan net yanıt almadık, daha ileri adımlar bekliyoruz. Menbiç'te bu kadar güç iç içe olunca, sorunun diplomatik çözümü zorunlu hale geliyor, ABD ve Rusya ile çalışıyoruz, bunu yapmak durumundayız. Menbiç'te diplomasi seçeneği şu anda askeri seçeneğin önünde, her zaman da öyle olmalıdır, başka çözüm kalmazsa askeri seçenek değerlendirilmeli." dedi.

'ABD, YPG'yi Rusya'ya bırakmak istemiyor'

Rakka operasyonu ile ilgili de konuşan Işık, "Rakka operasyonunun bölge unsurları ile yapılması hem operasyonun başarısı hem de sonrasında bölge istikrarı açısından önemli. ABD'ye 'gelin PYD ile yapmaktan vazgeçin, o bölge insanlarından, ağırlıklı Araplardan oluşan gücü oluştururuz, biz de destek veririz' diyoruz. Şu anda ABD, YPG'yi Rusya'ya bırakmak istemiyor, biz de bu politikanın doğru olmadığını söylüyoruz. Menbiç ve Rakka konularında çalışmalar hala sürüyor diyebiliriz." diye konuştu.

'Hedefimiz NATO ülkeleriydi ama...'

Gündemdeki S-400 füzeleriyle ilgili son görüşmeleri de değerlendiren Işık, "Uzun menzilli füzede önceliğimiz NATO ülkeleri, ama arzu ettiğimiz dayanışmayı şu ana kadar göremedik, Rusya ile S-400 görüşmeleri ilerledi. S-400 konusunda görüşmeler olumlu sonuçlanırsa Türkiye bunu alabilir, önünde bir engel yok. S-400'ler milli kontrolümüzde olacak ama kendi füze savunma sistemimizi 5-7 yılda geliştireceğiz, onu NATO sistemine entegre edebileceğiz" yorumunu yaptı. 

'TSK'da insan kaynağı eksiği yok'

Bakan Fikri Işık, "PKK Sincar'da yeni bir Kandil oluşturmaya çalışıyor, yakından izliyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz. Orada herhangi bir şekilde PKK'nın alan oluşturmasına müsaade edemeyiz, askeri seçenek dahil her seçenek bu konuda masada. (Barzani ile ortak operasyon) her seçenek masada, kırmızı çizgimiz PKK'nın yeni bir Kandil oluşturmaması." ifadelerini kullandı.

Işık, darbe girişimi sonrası yaşanan ihraçların ardından TSK'da bir insan kaynağı açığı olmadığını sözlerine ekledi.

'İncirlik tedbirini düşünürüz'

"Hollanda'da dün seçim oldu ve bu sabahtan itibaren yumuşama mesajları gelmeye başladı" açıklamasını yapan Işık, "Hollanda ile yaşanan krizde NATO'ya taahhütlerimiz saklı kalmak şartıyla ikili ilişkilerde aldığımız kararları uygulama tereddüdümüz yok. Almanya'nın yaptığı hatalardan dönmesini bekliyoruz, bu böyle devam ederse Türkiye İncirlik dahil pek çok tedbiri düşünür ve gerektiğinde kararını da alabilir. 'Hayır İncirlik'i konuşmayız' gibi bir yaklaşımımız yok." değerlendirmesini yaptı.