KT Bank, gurbetçinin 45 milyar euro varlığına talip

Kıta Avrupası’nın ilk katılım bankası KT Bank AG Frankfurt’ta açıldı. 4.3 milyon Müslüman'ın 45 milyar euro varlığının bulunduğu Almanya’da hizmet verecek katılım bankası, beş yılda 486 milyon euro aktif büyüklüğe ulaşacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR - FRANKFURT

Kuveyt Türk, Kıta Avrupası’nın ilk katılım bankasını Almanya’da KT Bank AG adıyla açtı. 4.3 milyon Müslüman vatandaşın 45 milyar euro varlığının bulunduğu Almanya’da 1 Temmuz itibariyle faaliyete başlayan banka, 45 milyon euro sermaye ile kuruldu .Yıl sonuna kadar 8 şubeye ulaşacak olan KT Bank AG, Alman vatandaşlardan da ilgi gördü. Açılan hesapların yüzde 5’i Almanlardan oluştu. Frankfurt’taki açılış sonrası gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Alman Federal Bankacılık Düzenleme Kurumu’ndan (Bafin) üç yıldır lisans almaya çalıştıklarını söyleyerek, “Almanya’daki 4,3 milyon Müslüman nüfusun 45 milyar euroluk bir varlığından bahsediliyor. Bunların da 19-49 yaş aralığında genç bir nüfus olduğunu görüyoruz. Yaşayan Müslümanların yüzde 73’ü de Türk veya Türk kökenli. Biz bu nüfusun varlığına talibiz” diye konuştu. 

Bireysel ve online bankacılıkla büyüyecek 

Şu anda Frankfurt, Manhime ve Berlin olmak üzere 3 şubelerinin bulunduğunu, bu yıl sonuna kadar Köln olmak üzere sırayla Düsseldorf ve Münih’te de şube açarak üç yılda 8 şubeye ulaşma hedefi bulunduğunu söyledi. Almanya’da büyüme modellerinin bireysel ve online bankacılık olduğunu dile getiren Uyan, “Türkiye’de kullandığımız XTM adlı ürün var. Bu ürünle konut, araç kredisi ve fon alıp, hesap da açabilirsiniz. Onları buraya adapte etmeye çalışacağız” diye konuştu. KT Banka AG'nin 45 milyon euro sermaye ile kurulduğunu açıklayan Uyan, bu tutarın tamamının ödendiğini, beş yılda karlı bir şekilde yatırdıklarını almayı hedefl ediklerini bildirdi.

 KOBİ’lerin Türkiye ile ilişkilerinde rol alacağız 

Almanya’da yaşayan 4,3 milyon Müslüman vatandaşlara ait bir çok KOBİ işletmesi olduğunu ifade eden Uyan, “Türkiye’de yüzde 50 portföyümüz KOBİ’den oluşuyor. Burada da aynı kalite standardıyla KOBİ’lerin özellikle Türkiye ile olan iş ilişkilerinde rol alabileceğimize inanıyoruz” dedi. 

Uyan, fon toplamının önemine inandıklarına işaret ederek “Onun dışında da imkanlar var, ancak zaman alacak. Almanya’da toplam 2 bin 300 banka. Türkiye’de henüz olmayan değişik bankacılık hizmetleri var. Devlet, ipotek bankacılığı olarak çevirebileceğimiz konut sektörüne yönelik çalışan bankalara ciddi kaynak ve fon sağlıyor. Biz de bunları faizsiz bir sistem içinde alabilirsek kullanabiliriz” dedi. 

5 yılda 486 milyon euro aktif büyüklük hedefi 

KT Bank AG’nin hedefl erini Ufuk Uyan, şöyle açıkladı: “Bu yılın sonunda 150 milyon euro aktife ulaşmak. Mevduat olarak da 140 milyon euroya ulaşmak istiyoruz. Üç yılın sonunda 323 milyon euro, beşinci yılda 486 milyon euro aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna kadar 20 bin, beş yılın sonunda 200 bin müşteriye ulaşmak istiyoruz.” Ülkede mevzuatın çok katı olduğundan söz eden Uyan, bir hesap açmanın 10 gün sürdüğünü, şirket veya birey olsa da değişmediğini kaydetti. 

Günde 200 kişi faizsiz bankacılığı soruyor 

Faizsiz bankacılığa Almanların da ilgi gösterdiğini söyleyen Ufuk Uyan, KT Bank AG’de açılan hesapların yüzde 5’inin Almanlara ait olduğunu bildirdi. Uyan, Almanya’da günde 100- 200 kişinin Call Center’ı hem faizsiz bankacılığı öğrenmek, hem de hesap açmak için aradıklarını, ilk müşterinin 100 kilometre uzaktan gelerek hesap açtırdığını söyledi. 

Ufuk Uyan, Kuveyt Türk olarak 10 yıl vadeli sukuk ihracı konusunda çalışmalar yaptıklarını, eylül ayı içinde 400 milyon dolarlık sermaye benzeri kredi karşılığı sukuk ihracı için çalışma içinde oldukları bilgisini paylaştı. 

Tahminen yüzde 0,70-1,10 kâr payı 

KT Bank AG Genel Müdürü Kemal Ozan, Almanya’da 5 milyon euro sermaye ile başlanabileceğini, ancak kendilerinin güçlü bir sermaye ile başlamak istediklerini belirtti. Almanya’da kar payına ilişkin bir soru üzerine ise Ozan, beklentilerinin yüzde 0.70 ile 1.10 arasında olduğunu açıkladı.

Kıta Avrupası’nın faizsiz ilk bankasına onay aldık

KT Bank AG’nin açılışı için düzenlenen törene büyük ilgi vardı. Törende konuşan Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli, Alman Merkez Bankası’nın Kıta Avrupası’nın faizsiz ilk banka lisansına onay verdiğini belirterek, “İnşallah Türkiye’deki başarı hikayesini burada da tekrarlayıp, ülke ekonomisine, yeni finansal enstrümanların sağlanmasına katkıda bulunacağız. Faizsiz bankacılık modelinin Almanya’da tanıtılmasında önemli rol oynayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir