Güney Kore'den Türk KOBİ'lere tasarım desteği

KOBİ'lere tasarım desteği sunan Güney Kore Tasarım Enstitüsü, Türk şirketlerine de kapılarını açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk Altun - dunya.com

Güney Kore Tasarım Enstitüsü (KIDP), Güney Kore - Türkiye Endüstriye Tasarım Değişim Programı çerçevesinde, bu alandaki yaklaşık 50 yıllık tecrübesini Türkiye’de özellikle KOBİ'ler ile paylaşma, tecrübe aktarımında bulunma ve ileride işbirliği yapma imkânlarını araştırmak üzere bir grup Güney Koreli şirketle Türkiye'de görüşmeler yaptı. 

Güney Kore'de Sanayi Ticaret ve Yeraltı Kaynakları Bakanlığı altında kurulmuş, kar amacı gütmeyen, yarı devlet kuruluşu olan KIDP, tasarım danışmanlığı vermek için KOBİ'lere farklı destekler sunuyor. Bu destekler sırasında oluşan giderler devlet tarafından sağlanan kaynaklardan karşılanıyor. KIDP'nin ana işlevi, Kore'de tasarım politikaları araştırmak ve geliştirmek, KOBİ'lere bu alanda destek vermek ve tasarım kültürünün toplumda kabul görmesine çalışmak.

Özellikle elektrikli ev aletleri ve otomotiv alanında büyük yatırımlar olan Türkiye'de KIDP gibi bir kurumun olması ve bu kurum aracılığı ile üreticilere verilecek desteğin Türk ekonomisinin gelişmesinde oldukça etkili olacağını söyleyen Güney Kore Tasarım Enstitüsü Başkanı Dr. Lee Taeyong, enstitünün faaliyetleri ve Türkiye'deki KOBİ'lere nasıl destek vereceğini DÜNYA Gazetesi'ne anlattı.

Kore - Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması sonrası iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin çok farklı alanlarda gelişmeler göstermekte olduğunu ve iki ülkenin işbirliği yapabileceği imkanların hızla arttığını ifade eden Dr. Lee Taeyong, "Türkiye, köklü tarihi ve kültürel değerleri, genç nüfusu ile birlikte çok yüksek bir gelişme potansiyeline sahip. Elektrikli ev aletleri ve otomotiv gibi alanlarda oldukça güçlü ve rekabetçi. İşbirliğimiz sonucu Türk şirketlerinin tasarım destegi ile birlikte rekabet güçleri artacak, bu güçle Türkiye'nin yakın çevresi ile ekonomik ilişkileri dahada gelişecektir. Rekabet gücü yüksek Türkiye, görsel tasarım ve mimari tasarım gibi alanlarda yapılacak işbirlikleriyle ürünlerini daha güçlü bir şekilde pazara sunma imkanı bulacak. İki ülke şirketleri arasında yapılacak işbirlikleri ile global pazarda ürün ve servis alanlarında rekabet etme güçleri artacak." dedi.

KIDP ile nasıl iletişime geçilecek?

KIDP, şu anda 32 ülkede 65 kurum ile çalışıyor. Enstitünün ilk önce hedeflenen bölge hakkında araştırmalar ve bunun sonucunda analizler yaptığını belirten  Dr. Lee Taeyong, hedef bölgede işbirliği yapılabilecek kurum, kuruluşlar ile anlaşmalar yapılarak çalışmalara zemin hazırlandığını söyledi. 

Bu çerçevede Kore - Türkiye Tasarım Paylaşım Programı için TUSKON ve Kore Türk İşadamları Derneği ile anlaşmalar yapıldığı bilgisini veren  Dr. Lee Taeyong, yapılan anlaşmalar aracılığı ile iki ülke şirketleri arasında B2B (yüz yüze) görüşmeler, fuarlara katılma gibi köprüler kurularak iş ilişkilerinin gelişmesinde yardımcı olunacağını aktardı.

Diğer taraftan, bu yılın şubat ayında Kore'nin ikinci büyük sehri Busan yakınlarındaki Yangsan'da “Gelecek Dizayn Destekleme Merkezi” açıldığı bilgisini veren Dr. Lee Taeyong, "Bu merkezde tasarım ve teknik bir araya getirilerek insan merkeziyetli tasarımlar arıştırma ve geliştirmeleri yapılmaktadır. Bu merkez aracılığı ile Kore'nin tasarım endüstrisi özellikle Seul dışında bulunan bölgelerin gelişimine büyük katkılar saglanacaktır. Merkezde aracılığı ile işbirliği yapacağımız Türk şirketleri de projelere katılarak ortak araştırma geliştirme programları yürütebiliriz." dedi.

"KOBİ'leri global rekabete hazırlıyoruz"

Tasarım ile geliştirilmiş ürünlerin Ar-Ge'ye göre 2 kat katma değer ve 3 kat daha fazla ciroya katkı sağladığını ifade eden Dr. Lee Taeyon, "Biz tasarımla, KOBİ'lerin global alanda rekabet edebilecekleri ürünler çıkarmalarını hedefliyoruz." dedi.