'Tekstil sektöründe Türkiye'ye yöneliş var siparişler artacak'

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Avrupa'daki krize rağmen Zara başta olmak üzere büyük firmaların Uzakdoğu'dan Türkiye'ye yöneldiklerini belirterek "Avrupa'nın tedarikinde Türkiye'ye doğru bir kayma görüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

BERLİN - Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, kriz nedeniyle son dönemde Avrupalı tüketicilerin tasarrufa yönelmesi ve büyük firmaların alımlarını ertelemeleri nedeniyle sektörde bir duraksamanın yaşandığını ancak Türkiye için bu durumun geçici olduğunu belirterek, Avrupada Türkiye'ye doğru bir yönelişin bulunduğunu kaydetti.

Bu yılın ilk döneminde de satışlardaki artışın devam ettiğini kaydeden Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Avrupa'daki kriz nedeniyle ortaya çıkan olumsuz gelişmelere rağmen Zara başta olmak üzere büyük firmaların Uzakdoğu'dan Türkiye'ye yöneldiklerini belirterek "Türkiye'ye doğru bir dönüş var. Şu anda siparişler az olsa bile önümüzdeki aylardan itibaren artmasını bekliyoruz. Avrupa'nın tedarikinde Türkiye'ye doğru bir kayma görüyoruz" dedi.

Şahin, firmaların Uzakdoğu pazarlarıyla bağlantı yapmaktan kaçındığını bildirdi. Geçen yıl satışlarını yüzde 30 artıran Şahinler Holding tekstil sektöründe yurt içi ve yurt dışında kurduğu tesislerde üretimden pazarlamaya kadar her aşamada yer alan Almanya'daki Santex Moden GmbH, Fransa'da Şahinler France ile Avrupa'da faaliyetlerini sürdürüyor. Krizden dolayı tüketicinin kafasının karışık olduğunu ve tasarruf

yaptığını kaydeden Şahin, bu nedenle firmaların Çin, Hindistan ve Bangladeş gibi Uzak Doğu'dan bağlantı yapmaktan kaçındığını kaydetti. Firmaların kriz nedeniyle, aldıkları malın satılıp satılmayacağı endişesi yaşadıklarını bu nedenle müşteri talebine göre daha az ve kısa vadeli alımlar yaparak moda ürünlere yöneldiklerini kaydeden Şahin, "Türkiye'ye doğru bir dönüş var. Şu anda siparişler az olsa bile önümüzdeki aylardan itibaren artmasını bekliyoruz. Avrupa'nın tedarikinde Türkiye'ye doğru bir kayma görüyoruz. Türkiye'nin çok büyük bir kayıp yaşayacağını düşünmüyorum" dedi.

Son dönemde Türk parasının değer kaybetmesi ile Türkiye'nin göreceli olarak rekabet gücü kazandığını kaydeden Şahin, "Türkiye biraz kârlı olmaya başladı. Pamuk fiyatları bu yıl biraz daha düştü. Önümüzdeki

aylarda, Türkiye bu krizden o kadar etkilenmeyecek. Şu anda bir talep düşüklüğü var ama bu aşılacak" diye konuştu.

Türkiye'nin rekabet gücü artıyor

Türkiye'nin Çin karşısında rekabet gücünün arttığını ifade eden Şahin, Çin'in daha pahalı olmaya başladığını ve ülkenin sahil bölgesinin işçilik açısından Türkiye'den çok daha yüksek olduğu söyledi. Şahin, Çin'in eskisi kadar rekabetçi olmadığını belirterek, Çinlilerin daha ucuz olan Kamboçya, Laos'a giderek üretimi bu ülkelerde yaptığını belirtti. Şahin, Türkiye'nin kaliteli üretim yapması, hızlı hareket etmesi ve lojistik

imkanları nedeniyle ön plana geçtiğini söyledi. Türkiye'nin daha çok ABD pazarında zorlandığını çünkü ABD'nin dünyanın dört tarafından mal aldığını kaydeden Şahin, "Biz firma olarak Ürdün de Mısırda yatırım

yaptık, ABD bu ülkelerden gümrüksüz mal alıyor. İşçiyi de Bangladeş, Laos ve Tibet'ten getiriyoruz Ürdün'de üretip ABD pazarına ithal ediyoruz ve bu şekilde Çin'i vuruyoruz" dedi.

Warner Bros ve Walt Disney için üretiyor, Avrupa'ya pazarlıyor

Şahinler Holding'in "Avrupa'nın En Büyük Entegre Tekstil Kuruluşları" sıralamasında 3. sırada yer aldığını kaydeden Kemal Şahin, yaptıkları lisans anlaşmalarıyla Warner Bros, Walt Disney gibi büyük film şirketlerinin partneri olduklarını, bu şirketlerle yaptıkları anlaşmalarla, onların lisanslarıyla koleksiyonlar yaptıklarını ve Avrupa'nın en büyük firmalarına pazarladıklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir