Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi şart

Tarım Bakanı, Türkiye'nin 'agrostratejik' önemine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Tarıma dayalı sanayinin Türkiye'de mutlaka geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sulama desteklerinin süreceğini duyurdu.

İzmir Ticaret Odasının (İZTO) olağanüstü meclis toplantısına katılan Bakan Eker, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile meslek komitesi sözcülerinin sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Bakan Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kültürlerarası konumu, tarihsel yönüyle çok önemli noktada bulunduğunu, stratejik önemi kadar ''agrostratejik'' öneme de sahip olduğunu, tarım sektörünün de ''agrostrateji'' içerisinde yer aldığını belirtti.

Kırsal kalkınma adı altında tarımsal gelirlerde katma değer yaratılması amacıyla ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanmasına yönelik sanayi tesislerine destek verdiklerini dile getiren Eker, kırsal bölgelerde 3 bin 160 tesis yaptırıldığını bildirdi.

Eker, bu tesislerde 32 bin kişinin istihdam edildiğini ifade eden, ''Tarıma dayalı sanayinin, bizim gibi küçük ölçekli çiftçilerin bulunduğu bir ülkede mutlaka geliştirilmesi lazım'' dedi.

Sulama destekleri

Türkiye'de sulanabilir tarım arazisini artırmayı amaçladıklarını, bu yönde de damla sulama desteklerini sürdüreceklerini vurgulayan Eker, Türkiye'nin yeni yatırımlarla sulama yaptığı alanın 8,8 milyon hektara ulaşabileceğini dile getirdi.

GDO'lu ürünlere de değinen ve Türkiye'de bu yönde üretimin yasak olduğunu hatırlatan Eker, ''Bizde hiçbir üründe GDO yok. Israrla söylüyorum. Biz GDO'lu ürün, bitki ürettirmiyoruz. Yasak, ne pamuk, ne başka bir ürün... O kanunu da biz çıkardık. O konuda da muhafazakarız. Çünkü Türkiye'nin ihtiyacı, agrostratejik önemi öyle gerektiriyor'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir