Her yıl 1 milyon 980 bin tencere satıyor

1990’larda ihracata başlayan Korkmaz, 2001’den bugüne kendi markası ile ihracat yapıyor. İhracat yaptığı ülke sayısı 70’e ulaşan marka, 2013’te Latin Amerika bölgesine ciddi bir yatırım yapmış. Bu yılki hedef ise Brezilya ve pasifik ülkeleri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

markanin_liderleri.jpg

Korkmaz, 1972 yılında 50 metrekarelik Mercan’da bir atölyede, Hakkı ve İsmail Korkmaz kardeşler ile yeğenleri Rahmi Korkmaz tarafından kuruldu. İlk olarak sürahi, çay tabağı ve çay kaşığı üretti. 1980’de Bayrampaşa’daki 800 metrekarelik fabrikaya; 1988’de Küçükköy’deki 5 bin metrekarelik fabrikaya taşındı. 1997’de paslanmaz mutfak eşyalarını Kocaeli’deki 16 bin metrekarelik fabrikasına; 2004’te elektrikli ev aletleri üretimini İstanbul’daki 13 bin 500 metrekarelik fabrikasına taşıdı. 2011 yılında ise Gebze’de 28 bin metrekarelik elektrikli ev aletleri fabrikasının inşasına başladı. 

1990’larda ihracata başlayan Korkmaz, 2001’den bugüne kendi markası ile ihracat yapıyor. İhracat yaptığı ülke sayısı bugün 70’e ulaşıyor. 2013’te Honduras, Kosta Rika, Bolivya, Uruguay, Şili, Peru, Kolombiya, Ekvador olmak üzere Latin Amerika bölgesine ciddi bir yatırım yapan Korkmaz, bu yıl Brezilya ve Pasifik ülkelerine odaklanacak. 2011’de Türkiye’de kendi markasıyla tencere üreten firmalar arasında 1,5 milyon satışla en çok metal mutfak eşyası ihraç ederek birinci sıraya yerleşen marka, 2013 yılını 146 milyon TL ciro ile kapattı. 2014 yılı ciro beklentisi ise 168 milyon TL. 

Bu başarı hikayesinin ardındaki sırrı Korkmaz Yönetim Kurulu Üyesi Tacettin Korkmaz’dan dinleyelim: 

Cironun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırıyoruz 

“Korkmaz, 1972 yılında 50 metrekarelik Mercan’da bir atölyede, Hakkı ve İsmail Korkmaz kardeşler ile yeğenleri Rahmi Korkmaz tarafından kuruldu. İlk olarak sürahi, çay tabağı ve çay kaşığı ürettik. Daha sonra Bayrampaşa’ya, ardından Küçükköy’deki fabrikalarımıza taşındık. Korkmaz markası olarak tasarıma önem veriyoruz. Esta Çaydanlık Takımı ürünümüzle Design Turkey Endüstriyel Tasarım 2010 “İyi Tasarım” ve ardından dünyanın en saygın ve köklü tasarım yarışmalarından biri olan Reddot Design/ Honourable Mention 2011 ödüllerini kazandık. Esta Çaydanlık Takımı, “Safe-Tea System” sayesinde taşıma esnasında ya da çay dökerken devrilse dahi kilitli kapak sistemi ile oluşabilecek ev kazalarını önlüyor. Freedom Çay Seti ürünümüz ise 2011 yılında Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından Ambalaj Ay Yıldızları yarışmasında Bronz Ödül’e ve tasarım dünyasının en prestijli yarışmalarından IF Design Award (IF Tasarım Ödülü) 2012 Good Design Product ( İyi Tasarım Ürünü) Ödül’üne layık görüldü. Freedom Çay Seti, paslanmaz çelikten oluşan çay tabağının kenarındaki oluklar sayesinde şekeriniz taşıma esnasında ne ıslanıyor ne de çayınızı içerken bardağın altına kayıyor. Korkmaz olarak yeni ürünler geliştirmek üzere Ar-Ge birimine her yıl ciromuzun yüzde 3’ünü ayırıyoruz. Bu kapsamda piyasada her yıl ortalama 80 yeni ürün projelendiriyoruz. Bu ürünlerin 50 tanesi prototip haline geliyor ve bunlardan yaklaşık 15 tanesi hayata geçiyor. 2012 yılı itibarıyla, lezzet konusundaki uzmanlığımıza porseleni de ekleyerek lezzeti ve zarafeti bir arada sunmaya başladık. Porselen yemek takımı alanında 64 farklı koleksiyon tasarladık ve Bone Selection koleksiyonumuz ile uzun ömürlü kullanımı garanti ediyor.” 

Yabancı tasarımcı hayranlığını değiştirmek istedik

 “1980’lerin başında elektrikli ev aletleri pazarına girmemiz, sonrasında 1994’lerde ilk ihracatımızı gerçekleştirmemiz söylenebilinir. O zamanlarda ısrarla kendi markamızla üretim yapmamız ve dünyanın farklı bölgelerine ihraç etmemiz, dönüm noktamızdır. 2000’li yıllarda ise tasarım ve Ar-Ge yatırımımızla görsel algının dışında fonksiyonelliğe de cevap vermemiz tüketicinin gözünde önemli bir adımdır. Korkmaz olarak müşterilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini gerek her yıl düzenli olarak yaptırdığımız tüketici anketleriyle gerekse fokus grup çalışmalarında ölçümlüyoruz. Müşteri ihtiyaçlarının yanı sıra gelişen teknolojileri ve trendleri takip ederek onların hayatlarını kolaylaştıracak ve mutlu edecek ürünler tasarlıyoruz. Bugüne kadar yabancı tasarımlara hayranlık duyulan ülkemizde, Korkmaz olarak hep yeni bir bakış açısı ile bu anlayışı değiştirmek istedik. Türk tasarımcıların çizgilerini Türkiye’de ve 70 farklı ülkedeki insanların beğenisine sunuyoruz. Korkmaz olarak ‘Tasarlıyorum’ projesine yepyeni ürünler eklemeye devam ediyoruz. 2009 yılında Adlıhan Tartan, Emre Akçal ve Esra Keskin gibi tasarımcılarla çalışmaya başlayarak, değişen tüketici beklentilerini ve yeni trendleri karşılayan tencereler ve tost makinaları tasarladık. 2010 yılında ise çatal kaşık, tepsi gibi sofra kategorisinde yepyeni tasarımların çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdük. Geçtiğimiz yıl ise akıllı ev aletlerine yoğunlaştık. Örnek verecek olursam çayınızı ya da kahvenizi istediğiniz sıcaklıkta ve sürede içebileceğiniz ürünler tasarladık. Türk kahvesi makinemizin köpüğün taşmasını engelleyen lazer sensör özelliği bulunuyor.” 

70 ülkeye ihracat yapıyoruz

 “Teknolojinin gelişmesiyle Ar-Ge harcamaları eskiye nazaran daha da azaldı. Bizim gibi ar-ge ve teknolojiye yatırım yapan firmalar ürün maliyetini düşürerek bunu perakende fiyatlarına yansıtıyor, bu da tüketicilerin alım gücünü artırıyor. Örneğin çay&kahve makinesinin bir arada olduğu ürünümüz hem fiyat hem de tasarım üstünlüğü ile talep gören ürünlerimiz arasında. Bu arada “Korkmaz Shop” adı altında mağazalaşmaya devam ediyoruz. Korkmaz olarak şubat ayı sonu itibariyle toplamda 18 adet mağazamız bulunuyor. Bu yıl haziran ayı sonuna kadar 3 mağaza daha açma projemiz bulunuyor. Öte yandan Korkmaz markası olarak 2013 yılında Honduras, Kosta Rika, Bolivya, Uruguay, Şili, Peru, Kolombiya, Ekvador olmak üzere Latin Amerika bölgesine ciddi bir yatırım gerçekleştirdik. Bu ülkelerle birlikte ihracat yaptığımız ülke sayısı 70’e çıktı. Bu yıl ise Brezilya’da ve pasifik ülkelerinde pazarımızı genişletmek istiyoruz.” 

İnsan hayatını kolaylaştıran ürünler tasarlıyoruz

“Yılda 1 milyon 980 bin adet tencere üretiyoruz ve satıyoruz. Tencere grubunda Vertex ailesi en fazla talep gören ürün grubu, bunun dışında Reddot Design ödüllü Esta Çaydanlığın tencere serisi tüketiciler tarafından ilgi gören bir diğer grup. Son yıllarda mutfak alanlarının genişlemesiyle yeme içme, ihtiyacın dışında hobi haline gelerek tv programlarını da şekillendirdi. Biz de marka olarak insanların hayatlarını kolaylaştıran fonksiyonel ürünler tasarlıyoruz. Kaliteli yayın yapan yeme-içme programlarına sponsor oluyoruz. Yemek dergileriyle ipad ve iphone uygulamalarımızda projeler geliştiriyoruz. Batuhan Piatti ile et ve et yemekleri üzerine çalışıyoruz. Ücretsiz olarak app store’dan uygulamamızı indirip sağlıklı et yemekleri nasıl pişirilir videosunu dileyen herkes seyredebilir.”

Bu konularda ilginizi çekebilir