İlaç takip sistemi çalışmıyor

TEİS Genel Başkanı Saydan: "İlaç Takip Sistemi, eczacılarımıza hizmet veremiyor sıkıntımız büyüktür"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaklaşık bir aydır, İlaç Takip Sistemi'nin online işlemler ve yardım menüsünün çalışmadığını, bu nedenle ilaçlarla ilgili sorgulama yapılamadığını ileri sürdü.
 
Saydan yaptığı yazılı açıklamada, İlaç Takip Sistemi'nde son bir aydır sıkıntılar yaşandığını, örneğin ilaçların bir eczanenin rafında olmasına rağmen sevkiyattan kaynaklı hata nedeniyle başka bir eczane üzerinde kayıtlı görünebildiğini iddia etti.
 
Bu durumda ilacın kime kayıtlı olduğunu görmenin ve hatayı düzeltmenin mümkün olamadığını savunan Saydan, şunları kaydetti:
"İlaç Takip Sistemi online sayfasında, ilaçlarla ilgili sorgulama yapılamıyor. Sendika olarak bunun sebebini araştırdığımızda, ülkemizde üretilen veya ithal edilen her bir ilaca ayrı bir karekod (kimlik numarası) veren İlaç Takip Sistemi'nin hizmet sağlayıcısı firmanın sözleşmesi sona erdiğini ve firmanın sistem desteğini çektiğini öğrendik. Devlette devamlılık esastır. Bakanlık tarafından bilgisayar firmalarına kurdurulan ve destek sözü alınan bu sistemde elbette ihale ile şirketler değişebilir. Ancak TEİS olarak soruyoruz; bu sözleşmeler yapıldığında sözleşme süreleri bittiği zaman desteğin devamı için sözleşmeye şart konulmadı mı? İhaleyi yeni alan firma tarafından eczanelere ve ecza depolarına hizmet vermesi gereken destek işlem menüleri ne zaman hizmete açılacak?"
Sağlık Bakanlığı'nın olaya müdahil olarak İlaç Takip Sistemi'nin destek hizmetlerinin ivedilikle hizmet vermesini sağlamasını ve yaşanılan mağduriyetin giderilmesini isteyen Nurten Saydan, değişen firmalar veya ihaleyi kaybeden firmalar yüzünden hizmetin aksatılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.