Gün İçi Yorumu: USD/TRY

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eda Karadağ - İntegral Menkul Değerler Analisti 

Türkiye’deki mevcut siyasi belirsizliğin, ilerleyen günlerde kredi notuna olumsuz yansıyabileceği endişelerini doğuruyor. Bunun sadece erken seçime gitmesinden kaynaklı olmadığı aksine siyasi belirsizliğin erken seçimden sonra bile bir süre daha devam edebileceği öngörüsü bulunmakta. Fitch, bugün Hong Kong’da konferans verdi. Konferansın programında, Türkiye’deki mevcut risklerle ilgili açıklamalarda bulunacağı belirtildi. Henüz, konferansa dair açıklanmış bir haber akışı bulunmamakta. Günün geri kalanında, Türkiye hakkında açıklamalar olması durumunda takip edilecektir. Ayrıca, gün içerisinde, Moody’s tarafından gelen açıklamalar bile, kurun yükselişini engellemedi diyebiliriz. Moody’s Türkiye’ye ilişkin temel senaryoda notun korunması yönünde düşüncelerinin olduğunu belirtti. Ancak, Moody’s en yakın 7 Ağustos tarihinde Türkiye’nin not görünümü hakkında değerlendirme yapacaktı ama pas geçmeyi tercih etti. 2015 yılının son not görünümü ise 4 Aralık olarak gözüküyor. Bugünkü açıklamasının ardından, 4 Aralık günü, notu negatif yönde revize etmeyebileceği ihtimalini karşımıza çıkarmakta.

Türkiye’de yarın sabah 10:00’da enflasyon rakamları açıklanacak. Türkiye’de enflasyon yüksek seyrini koruyor. Bu durum, Merkez Bankası tarafından yakından takip edildiği gibi, PPK toplantılarının ardından yayınladıkları raporlarda bile, enflasyon tarafına şahince vurgular yapıyorlar. Hatta, enflasyonda iyileşme görülene kadar para politikasında değişikliğe gidilmeyeceğine bile değindiğini hatırlatalım. Ancak, son dönemde Asya piyasalarındaki kaos, Fed faiz artırım süreci ve Türkiye’de erken seçim yankıları sürerken, Merkez Bankasının yalnızca enflasyon tarafını takip etmediğini söyleyebiliriz. Hatta en son yapılan toplantısında bile, Liranın aşırı değer kaybetmesine rağmen, sıkılaştırma politikasına devam edildiğini ve küresel piyasalardaki gelişmelerin ise yakından takip edildiğine dikkat çekmişti. Bu nedenle, son zamanlarda yaşanan gelişmeler bir miktar Türkiye’deki verilerin geçmiş gibi duruyor. Zaten, siyasi belirsizlik nedeniyle, Lira verilere karşı duyarsızlaştığından, Türkiye’de açıklanan verilerin etkileri Lira üzerinde hissedilmiyor bile. Yarına bakarsak, Türkiye’de açıklanacak olan enflasyon rakamları beklentinin çok altında ya da çok üzerinde gelmediği müddetçe, Lirada etkisini göremeyebiliriz.

ABD’de ise Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi öncesinde, bugün ADP özel sektör istihdam verisi açıklandı. Piyasaların beklentisi 200K artış göstermesi yönündeydi ve veri bir miktar altında kalarak 190K olarak gerçekleşti. Temmuz ayı verisi ise 185K’dan 177K’ya revize edildi. ADP sonrası ise kur tarafında etkisi görülmediği dikkat çekiyor. Paritede, 2.8850-2.9550 bant aralığı görüşümüzü koruyoruz. Bugün, bu bandın üst seviyesi olan 2.9550 seviyesine doğru yakın seyretmesine rağmen bu seviyenin üzerine yükselişte başarısız kaldığı görüldü. Sonrasında, 2.93 seviyesine doğru geri çekilmeler görülüyor. Parite, yeniden 2.9550 seviyesine doğru yükseliş görülmesi durumunda yukarı ataklar deneyebilir ve bu durumda alımların devamı gelebilir. Kurda tansiyonun azaldığını söyleyebilmemiz için,2.8850 desteğinin kırılması ve kalıcılık sağlaması gerekiyor. Günün geri kalanında, ABD’de 16:45 ISM New York PMI, 17:00 fabrika siparişleri ve 21:00’da Fed bej kitap raporu açıklanacak. Dolar tarafında hareketlilik yaratabilir.

Dirençler: 2.9435/2.9540/2.9600
Destekler: 2.9220/2.9045/2.8985

tablo-4-010.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir