'İsrail'in özrü, Antalya'ya 120 bin turist kazandıracak'

Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin normale dönmesiyle birlikte İsrail turistler Türkiye'ye gelmeye başladı. Bu yıl 150 bin İsraillinin Türkiye'yi tercih etmesi, bunun da yaklaşık 120 bininin Antalya'ya gelmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Duygu ŞAHİN DURMAZ

ANTALYA - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan telefonla özür dilemesi üzerine iki ülke arasındaki diplomatik kriz yerini ılıman bir iklime bırakırken, bu havadan ilk etkilenen sektör turizm oldu.'One minute' olayından sonra Mavi Marmara kriziyle Türkiye'yi tatil programından büsbütün çıkaran İsrailli turist, suların durulmasının ardından Türkiye'nin 2013 turizm beklentilerinin içerisinde yerini aldı. 2013 yılında 150 bin İsraillinin Türkiye'yi tercih etmesi beklenirken, bunun da yaklaşık 120 bininin Antalya'ya gelmesi bekleniyor. Orta vadede ise 1 milyon İsrailli turistin Türkiye'ye gelmesi hedefleniyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, 2008 yılında Türkiye'ye 600 bin civarında İsrailli turist gelirken 'One Minute' krizinin yaşanması ile bu sayının 300 binlere düştüğünü söyledi. Ardından Mavi Marmara olayıyla İsrailli turist sayısının 90 binlere gerilediğini aktaran Ayık, " Siyasi ilişkilerin düzelmesi ile o pazarda toparlanma bekliyoruz. İsrail pazarında çok ciddi bir kan kaybı yaşamıştık. Ancak hazır bir altyapı var. İsrailli turist yapısı çok hızlı cevap aldığımız destinasyondur.  Orta vadede 1 milyon İsrailli turisti Türkiye'de ağırlamayı hedefliyoruz.  Arada kesinti olmasaydı 1 milyona rahatlıkla ulaşmış olurduk. İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi, turizm sektörü açısından son derece olumlu ve sevindirici bir gelişme" diye konuştu 
 
Şubatta İsrailli turist % 10 bin arttı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, son dönemde İsrailli ziyaretçi sayısında gözlenen değişime dikkat çekerek "Rakamlar bize geleneksel konuklarımız İsrailli turistlerin Antalya'ya dönüşlerinin başladığını gösteriyor.  2010 yılı Mart ayında İsrail'den gelen ziyaretçi sayımız 13bin 787 iken, bu sayı 2011'de bin 267'ye, 2012'de 363'e düşmüştü. Bu yıl ise Bakanlık verilerine göre, İsrailli ziyaretçilerimizin sayısı mart ayında geçen yıla göre yüzde bin oranında bir artışla 4 bin 117'ye çıkmıştır. Esasen bu dönüşün ilk sinyalleri şubat ayında başladı. Geçen yıl şubat ayında yalnızca 12 olan İsrailli konuklarımızın sayısı bu yıl şubat ayında yüzde 10 bin oranında artışla bin 221'e ulaşmıştır.  Buna göre İsrail halkı, İsrail hükümetinden önce Türkiye'ye dönüşü başlattı" şeklinde konuştu.
Türkiye genelinde de İsrailli ziyaretçi sayısında artış görüldüğünü vurgulayan Budak, "Ancak Antalya'daki gibi hızlı bir değişimden söz edemeyiz. Örneğin Şubat ayı itibariyle İsrail'den ülkemize gelen ziyaretçi sayısı geçen yıla göre yüzde 82 artarak 5 bine ulaşmıştır. ATSO  olarak ilimizin uluslararası barışın gelişmesine bu şekilde katkı yaptığını bir kez daha görmekten mutluluk duyuyoruz. Antalya her ülkeden, her dinden milyonlarca insanın birlikte huzur içinde tatil yaptığı gerçek bir turizm merkezi olduğunu en güzel biçimde kanıtlıyor" dedi.
 
'Zamana ve iyi tanıtıma ihtiyaç var'
 
[PAGE]
 
'Zamana ve iyi tanıtıma ihtiyaç var'
 
Rose Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Gül Ege: İsrail pazarında geçmiş yıllardan bu yana en yüksek sayıları 2008 yılında yakaladık. 2008 yılında, Türkiye'ye gelen 26 milyon civarında turistin 558 bini İsrailli idi. Bu turistlerin de 330 bin kadarı  Antaya'ya geldi. İsrailli turist sayıları, 2010 yılı ile düşüşe geçti ve sürekli bir hal aldı. 2011 yılından itibaren ocak-şubat verilerine bakıldığında 2013 yılında bir yükselme kaydedildi. Geçmiş iyi sezon verilerinin yakalanamayacağı aşikar. İsrail pazarı için geçmiş yıllarda  son 3 aylık dönemlerde 40-50 binler konuşulurken şu an bu rakamların yüzde 10'u bile mevcut değil. İsrail halkı Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Türkiye'ye hep sempati duydu.Fakat bu iki ülke arasında yaşanan siyasi gerginlikleri kapatmaya şu an yeterli değil. Bu pazar için, ihtiyacımız olan zaman ve iyi tanıtım.
 
Kayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü: Sky Airlines olarak geçen yıl Antalya destinasyonuna en çok İsrailli turist taşıyan havayolu şirketi olduk. Antalya- İsrail uçuşlarını artırmayı amaçlıyoruz. Mayıs ayından itibaren Antalya- Tel Aviv arasında mevcut seferlerine 4 gün daha ekledik. Sky Airlines olarak Antalya- İsrail arasındaki mesafeleri ortadan kaldıracağız.
 
Türkiye'deki otel kalitesini Yunanistan'da bulamadılar
 
Kalanit Tours Genel Müdürü Serdar Ünsalan: Tur operatörü Flying Carpet Antalya-İsrail pazarının  yaklaşık yüzde 50'sine sahip.Tur operatörleri olarak  Antalya'ya 2008 yılında 126 bin 691 kişi,  2009 yılında 86 bin 205 kişi getirdik. 2012 yılında ise 16 bin 506 kişi getirdik. Kriz döneminde İsrailli yolcular ağırlıklı olarak Yunanistan'a yöneldiler. Fakat aldıkları servis ve otel kalitesinden oldukça büyük şikayetleri oldu. Türkiye'deki otel kalitesini Yunanistan'da kesinlikle bulamadıklarını ve Türkiye'de tatil yapmayı çok özlediklerini bildirdiler. İsrail başbakanın özrü ile bu yıl 60 bine yakın  İsrailli turistin gelmesini bekliyoruz. İsrailli turist genelde aile olarak Türkiye'ye gelmeyi tercih ediyor. Yaz ve kış dönemi boyunca 12 ay devam eden bir operasyon bu. Genel olarak delux 5 yıldız otellerde konaklamayı severler.