İstanbul, efsanevi kemancıyı bekliyor

Klasik müziğin usta isimlerinden Itzhak Perlman, 70. yaşını kutlayan Yapı Kredi’nin ana sponsorluğunda, 29 Nisan'da, İstanbul Kongre Merkezi'nde bir konser verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın en önemli müzik otoritelerince 20. ve 21. yüzyılın en üstün keman virtüözü kabul edilen Itzhak Perlman, bu sene 70. yılını kutlayan Yapı Kredi ana sponsorluğunda İstanbul’da bir konser vermeye hazırlanıyor. Map İletişim ve Piu Music organizasyonuyla 29 Nisan’da gerçekleştirilecek konserin biletleri, Biletix kanallarında satılmaya devam ediyor. İstanbul’a 20 milyon dolar değerinde kemanıyla gelecek olan sanatçı, İstanbul Kongre Merkezi’ne konuk oluyor. 

Her gittiği ülkede müzikseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan ve geçen Mayıs’ta da Yapı Kredi sponsorluğunda İstanbul’da dinlediğimiz Itzhak Perlman; “En İyi Oda Müziği” ve “En İyi Enstrümantal Solist Performansı”nın da aralarında olduğu 5 ayrı dalda Grammy kazanmış bir sanatçı. Harvard, Yale, Brandeis, Roosevelt, Yeshiva ve Hebrew üniversitelerinde fahri ve onursal doktoraları bulunan sanatçı, geniş kitlelerce “Schindler’in Listesi” filmiyle tanınıyor. 

Sanatçının İstanbul’da bu yıl çalacağı keman da kendisi kadar ilgiye değer. Sanatçı konserinde, geçmişte Yehudi Menuhin’e ait olan, Stradivari’nin altın çağında yapılmış en iyi kemanı olduğu düşünülen 1714 yapımı antik Soil Stradivarius’u çalmaya hazırlanıyor. 300 yıllık kemanın değerinin 20 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Kemana ilgisi çocukluk yıllarında radyodan dinlediği klasik müziklerle başlayan sanatçı, ilk eğitimini Shulamit Konservatuarı’nda ve Tel-Aviv Müzik Akademisi’nde aldı. Sonrasında Juilliard Okulu’nda büyük keman eğitmeni Ivan Galamian ve onun asistanı Deraothy DeLay ile çalışmak için ABD'ye giden Perlman, 4 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle hızlı hareket edebilmek ve otururken keman çalmak için elektrikli amigo scooter kullanıyor.

Nerelerde çaldı? 

- 7 Mayıs 2007 tarihinde Beyaz Saray’da Kraliçe Elizabeth’in katıldığı devlet yemeğinde performans sergiledi. 

- 2009'da Barack Obama’nın göreve başlama merasiminde sahne alan sanatçılar arasındaydı. 

- Kasım 2007’de Westchester Senfoni Orkestrası Perlman’ın sanat yönetmenliğine ve baş orkestra şefl iğine atandığını duyurdu. Bu çerçevede 11 Ekim 2008 tarihinde, Leon Fleisher’ın da yer aldığı Beethoven programında konser verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir