İstanbul'un turizm haritası değişiyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İstanbul'da Taksim-Aksaray-Laleli merkezli başlayıp Beşiktaş-Maslak-Topkapı-Ataköy-havaalanı yönlerine açılan oteller bölgesi, şimdi Anadolu yakası, Bağcılar Basın Ekspres Yolu-Avcılar-Beylikdüzü hattına uzandı.

Şimdilerde tarihi yarımadada 13, Anadolu yakasında 13, Avrupa yakasında otel bölgeleri dışında 15 yeni otel inşa ediliyor.

RESORT Dergisi İstanbul'daki yeni otel yatırımlarını araştırdı. Araştırmaya göre, bilinen bölgeler dışında otel yatırımı yapanların her birinin kendine göre bir bekleyişi var.

İstanbul’daki yeni yapılaşmanın ticaret ve turizm trafiğini değiştireceğine dayalı yer seçimleri yapılıyor.

2018 yılına kadar yapılması planlanan altyapı projeleri İstanbul'un Anadolu yakasını hızla değiştirecek, yeni projeler; yaşam alanları, ticari ve turizm yatırımlarını gündeme getirdi.

Anadolu yakasında şimdiden 14 yeni otel açıldı. Daha önce Anadolu yakasındaki otelleri programa almayan tur operatörleri, otellere müşteri göndermeye başladı.

Üçüncü havalimanı ile birlikte Atatürk Havalimanı'na inip Taksim bölgesi ve şehir merkezi lokasyonunu tercih eden 1 milyon dolayında turistin Anadolu yakasının yeni şehir merkezi Kadıköy-Bostancı hattını tercih etmeye yönelteceği belirtiliyor.

Değişimi değerlendirenler, finans ve iş dünyasının Maslak-Levent bölgesinden Ataşehir bölgesine kayacağını söylüyor. 

Anadolu yakasına şu anda yılda yaklaşık 1.5 milyon yabancı ziyaretçinin geldiği, projelerin tamamlanıp otellerin hizmete girmesiyle Anadolu yakasına gelen ziyaretçi sayısının 3 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

Haliç ise, İstanbul'un yeni otel üssü olma yolunda kongre, kültür ve eğlence merkezlerinin bölgeye getirdiği hareketlilik, turizm yatırımlarını da tetikledi. Yakın zamanda faaliyete geçen uluslararası zincirlerin yanı sıra proje aşamasında yeni yatırımlar var.

Bağcılar'daki Basın Ekspres Yolu'ndan başlayıp Avcılar Beylikdüzü'ne kadar uzanan bölgeyi, yabancı zincirler birkaç yıl önce keşfetti.

8 km’lik Basın Ekspres Yolu üzerinde 23 otel yapılıyor.

Şimdilerde İstanbul’da işletme ve yatırım belgeli 671 otel var. Bunların 139’u 5 yıldızlı otel.

Otellerdeki toplam yatak kapasitesinin 124 bini Avrupa yakasında, 20 bini Anadolu yakasında.

İstanbul’da otel ve yatak sayısındaki artış, gelecekte otellerin doluluk oranlarında ciddi sorunlarla karşılaşılacağını işaret ediyor.

İstatistiklere göre İstanbul’a 2014 yılında 11 milyon 840 bin turist geldi. Bir yıl önceye göre turist sayısı yüzde 13 arttı.

Ne var ki, İstanbul’a günübirlik gelenler ile havaalanlarındaki transit yolcu trafiği de bu rakama dahil olduğundan gerçek kalıcı turist sayısı ancak konaklama rakamlarından anlaşılabiliyor.

İstanbul’da otellerin doluluk oranı yüzde 68’ler dolayında seyrediyor. Doluluk oranı artmadığı için de  öne çıkan birkaç otel dışındaki otellerde fiyatlarda önemli gerileme oluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018