Kahve

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bizde genel inanış “Kahvenin Yemen’den geldiği” şeklindedir. Ama şimdilerde kahve Yemen’den gelmiyor. Güney Amerika, Brezilya kahvesi içiyoruz.

Afrika’da yaşayanlar o topraklarda yetişen kahvenin uyarıcı etkisini keşfederek, kahve çekirdeğini çiğnemeye başlamışlar. Arap tacirler bu bitkiyi Ortadoğu’ya taşımışlar.

1400’lerde Yemen’de kahve yetiştiriliyormuş.  

Çekirdeği ve kabuğu ezilerek macun haline getiriliyor, keyif maddesi olarak kullanılıyormuş. Kahveyi İstanbul’a 1517’de Yemen Valisi getirmiş. 

1615’te İtalyan tacirler kahveyi Yemen’den Venedik’e taşımış.

1616’da Hollandalılar Yemen'den aldıkları fideleri Amsterdam’daki seralarda çoğaltarak 1658 yılından sonraları Hollanda sömürgelerinde kahve plantasyonları oluşturmaya başlamışlar.

Viyana’da ilk kahvehane 1675’te açılmış. 

1883 Viyana kuşatması sonrası Osmanlıların bıraktıkları kahveleri değerlendirenler Viyana halkına Türk kahvesini tanıtmışlar.

Dünyada her gün 1 milyar 300 milyon fincan (kap) kahve içiliyor. En fazla içilen tür kahve çeşitleri sırasıyla filtre kahve, hazır eritmeli (instant) kahve, İtalyan kahvesi ve cezve kahvesi.

Bizim cezve kahvesinin payı oldukça düşük.

Her gün dünyada içilen 200 fincan (kap) kahvenin sadece 1 fincanı cezve kahvesi.

Dünyada her gün cezve kahvesinin 40 katı İtalyan kahvesi içiliyor.

Türkiye’de yılda kişi başına 1 kilodan az kahve tüketilirken, kişi başı tüketim, Yunanistan’da 6 kilo, Amerika kıtasında 13 kilo.

Cezve kahveleri içinde Türk kahvesinin özelliği farklı. Türk kahvesinde tadı, kahvenin kavrulma kıvamı belirliyor. İkinci önemli nokta kahvenin taze çekilmesi. İtalyan kahvesinde, değirmenden geçen bir çekirdek 7 bin parçaya, Türk kahvesinde 40 bin parçaya ayrılıyor. İşte bunun için yeni çekilen kahve mis gibi kokuyor. Ne var ki 40 bin küçük parça havanın oksijeni ile çok kısa sürede tadını kaybediyor.

Türk işi cezve kahvede önemli olan kahvenin aromasının ve tadının suya geçtikten sonra, kahve parçacıklarının tamamının, fincanın dibine çökmesi. Telve haline gelmesi. Kahve içenin ağzına kahve parçacıkları gelmeyecek. Bunun için de kahvenin harlı ateşte kaynatılmaması, en az 3.5 dakikalık bir sürede kısık ateş üzerinde olgunlaşması gerekiyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018