Kaldıraca dayalı zorunlu karşılık uygulamasına ne oldu?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu hafta genel olarak tatil rehavetiyle geçti. Haftanın ana gündemi ise elbette TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı. TCMB’nin faiz indirimi yapıp yapmayacağı ya da zorunlu karşılıklarda ne gibi düzenlemeler yapacağı merak ediliyor. Seçimin ardından TCMB piyasadaki fonlama maliyetlerini aşağıya çekerek, örtülü bir faiz indirimi gerçekleştirmiş olsa da gözler en son PPK kararlarında ortaya çıkan faiz oranlarında değişim yapılıp yapılmayacağında olacak. Bizim beklentimiz TCMB’nin politika ve borçlanma faizlerinde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Marjinal fonlama oranı ve geç likidite penceresi tarafında ise değişiklik beklemesek de ölçülü bir indirimi de sürpriz olarak görmeyeceğiz. TCMB’nin 28 Ocak’ta aldığı kararlar sonrasında mevcutta uyguladığı faiz oranlarını hatırlamakta fayda var. 

· Merkez Bankası borçlanma faizini %3,5'ten %8'e
· Bir hafta vadeli repo ihale faizini %4,5'ten %10'a
· Piyasa yapıcı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı %6,75'ten 11,5'e 
· Marjinal fonlama oranını %7,75'ten %12'ye 
· Geç likidite penceresi borç verme oranını da %10,25'ten 15'e yükseltmişti. (Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borç verme faiz oranı)

Gelelim zorunlu karşılıklar tarafına, 25 Mart’ta zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceğinin açıklanmış, ardından da konuyla ilgili genelge Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Ancak şuana kadar konuyla ilgili bir takvim açıklanmadı. TCMB’nin zorunlu karşılık sisteminde köklü bir değişiklik yaparak bu faiz ödemesini başlatma ihtimali göz ardı edilmemeli. Hatırlanacak olursa 2012’nin sonunda açıklanan 2013 yılı Para Politikası Raporu’nda TCMB’nin Basel 3 kriterleri içinde yer alan kaldıraca dayalı zorunlu karşılık uygulamasının devreye alacağı, birinci aşamada 2013 yılının izleme süreci olacağı, ikinci aşamada ise 2014-2015 yıllarında kademeli olarak bu oranın uygulamaya alınacağı belirtilmişti. Henüz bu konuda bir adım atılmış değil. Zorunlu karşılıklara faiz ödemesi bu uygulamaya geçişi de beraberinde getirir mi hep birlikte izleyeceğiz.