Kamu çalışanlarına 2012 için yüzde 10'u aşan zam ihtimali zayıf

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com




Hükümetin 2012 için yüzde 3+3, 2013 yılı için yüzde 2+3'lük zam teklifini beğenmeyen KESK ve Türkiye Kamu-Sen, 21 Mayıs'ta tatmin edici bir teklif alamamaları halinde 23 Mayıs'ta yurt genelinde iş bırakacak. Memur-Sen ise 1 günlük iş bırakma çağrısına yanıt vermedi.

Memur bu yıl için yüzde 16 zam talep ediyor.

Memur-Sen hükümetin toplu sözleşme teklifini Türkiye genelinde gerçekleştirdiği eylemlerle protesto etti.

2012'nin ilk 4 ayında enflasyonun yüzde 3.05 olduğuna işaret eden Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya, getirilen teklifin enflasyonu bile karşılamadığını belirtti.

Memurların tepkisini değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grev hakkının kullanılması için gerekli ortam bulunmadığını belirterek, "Verdiğimiz zamları da her zaman enflasyonun üzerinde vermişizdir.

Türkiye'yi bir bütün olarak ele almak zorundayız ve bu ülke eğer bir zaafa uğrarsa, bizim akıbetimiz de Yunanistan ve İspanya'nın akıbetine uğrar.

Şu anda bir mali disiplin içinde yürüyorsak, eğer ekonomik büyümemiz şu anda başarılı bir şekilde sürdürülüyorsa, bu, hesaplar iyi yapıldığı içindir. Yoksa sendikalar, öyle anlar olmuştur ki, yüzde 30, yüzde 50, yüzde 100 zam istemiştir. Şu anda bu işin ekonomik sorumluluğunu, yükünü kendileri hissetmesi lazım. Eğer bunu hissetmezlerse, bu ülkeye de yanlış yaparlar." dedi.

Kamuda çalışanların daha iyi yaşam arayışında ücret artırımı istemeleri normaldir. Enflasyon hedefi yüzde 5 iken enflasyonun yüzde 10'larda dolaşması karşısında kamu çalışanlarının bu oranda hatta bunun biraz üzerimde zam bekleyişleri normaldir.

Normal olmayan dış dünyanın ve içeride ekonominin durumudur.

- Dışarıda kriz var. Kriz nedeniyle bütçe açıklarını küçültme arayışındaki ülkeler memur maaşlarını, emekli maaşlarını azalttı.
Sosyal yardımları kıstı. Dışarıda kazanılmış hakları korumak imkanı bile kalmadı.

- İçeride ekonominin küçülmesi nedeniyle kamunun vergi gelirleri azaldı. Maliye vergi toplayamıyor.

Almadan vermek tanrıya mahsustur.

Kamu personeline yapılacak zam ne kadar olur ise olsun bütçede açığı artıracak. Açık iç borçlanma ile kapatılacak. Bu ise enflasyonun kontrolünü güçleştirecek.

İşte bu nedenle Nasrettin Hoca'nın hikayesinde olduğu gibi "veremeyen Hükümete ve zam isteyen çalışanlara da" haklısın demek gerekir.

Bu durumda orta yol ne olacaktır. Görülen o ki hükümet 2012 yılı için 3+3 ile pazarlık kapısını açtı.

Normali 4+3 olmalıdır. Fakat 4+4 olma olasılığı vardır. Son sınır 5+4'tür.

Hükümeti zor duruma düşüren daha önce verilen sözdür. Hükümet çalışanlara enflasyonun biraz üzerinde zam sözü verdi. Bu söze dayalı olarak çalışanlar "Enflasyon yüzde 10. Bunun üzerine çıkılması gerekir" diyor. Hükümetin kozu "Enflasyonu yüzde 5 veya yüzde 6'ya düşürme vaadi.

Hükümet bu vaade dayalı olarak "Enflasyon 2012 yılında yüzde 6 olacak. Bunun üzerine 1 veya 2 puan ekleyelim" diyebilecek.

Sonunda kararı hükümet verecek. Sendikalar tabii ki karar anına kadar Hükümeti zorlamayı sürdürecek.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018