KOBİ'ler üzerine orantısız yük biniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, büyük işletmelere göre tasarlanmış kuralların Küçük ve Orta Büyüklükleteki İşletmeler (KOBİ) üzerinde orantısız bir yük oluşturabildiğini söyledi.
 
Avrupa KOBİ Haftası kapsamında Rixos Otel'de düzenlenen "Önce Küçük Olanı Düşün" etkinliğinde konuşan Kaplan, etkinliklerle KOBİ'lere yönelik faaliyetleri desteklemek, bunları yaygınlaştırmak, girişimciliği desteklemek ve gençleri girişimciliğe özendirmenin amaçlandığını bildirdi.
 
Hafta boyunca bir çok faaliyet organize ettiklerini anlatan Kaplan, KOSGEB'in çeşitli destek uygulamaları ve modelleri ile 1990 yılından bu yana KOBİ'lerin yararına hizmet verdiğini ifade etti.
 
Düzenlenen etkinliklerin çerçevesini Avrupa Küçük İşletmeler Yasası'nın "önce küçük olanı düşün" prensibinin oluşturduğunun altını çizen Kaplan, yasanın, modern KOBİ politikası için önemli bir araç oluğunu, bu kapsamda yürütülecek çalışmaların etkinliğinin sağlanması için geçen yıl Başbakanlık genelgesi hazırlandığını söyledi.
Kaplan, söz konusu genelge ile yasanın uygulama sürecinde KOSGEB'in sorumlu kuruluş olarak belirlendiğini ifade ederek, yasanın uygulanmasında Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesinden daha ileri olduğunu kaydetti.
Büyük işletmelere göre tasarlanmış kuralların KOBİ'ler üzerinde orantısız bir yük oluşturabildiğini vurgulayan Kaplan, "önce küçük olanı düşün" prensibinin, iş dünyasının KOBİ'lerin gelişimine uygun olarak tasarlanmasını sağlayacağını bildirdi.
 
"KOBİ'ler Avrupa ekonomisinin omurgası"
 
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi de Türkiye'nin, dinamizmi ile Avrupa KOBİ haftasının en büyük aktörlerinden biri olduğunu ifade etti.
KOBİ'lerin, Avrupa ekonomisinin omurgası olduğunun altını çizen Varadi, bu işletmelerin, Avrupa'daki toplam katma değerin yaklaşık yüzde 58,5'ini oluşturduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 55,1 düzeyinde olduğunu kaydetti.