İşsizlik artıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Nüfus devamlı artıyor. İş arayanların sayısı devamlı artıyor. Eğer ekonomide iş imkanı artmaz ise işsizlik sayısı hızla artacak.Ekonominin yavaşlaması, iş arayanların sayısının azalmasını sağlayamıyor. Haziran ayında İşsizlik oranı 10.2 oldu. İşsizlik oranı önceki haziranda 9.6, mayıs ayında 9.4 idi.

İşsizlik bir yıl önceye göre de bir yıl önceye göre de artmış durumda.

Çalışan sayısında hazirandan hazirana 396 bin artış var ama, mayıstan hazirana çalışan sayısı 216 bin azaldı. Çalışan ve işsiz sayılarını değerlendirirken, hızlı nüfus artışını ve nüfus artışına bağlı olarak her yıl ve her ay daha çok insanın iş arayışına girdiğini unutmamak gerekir. Hazirandan hazirana iş arayanların sayısı (işgücü) 657 bin arttı. Mayıstan hazirana artış 15 bin oldu. Sanayide çalışanların sayısında hazirandan hazirana da, mayıstan hazirana da azalma var. Yıllık azalma 50 bin.

Hizmetler sektörü en fazla istihdam yaratan sektördü. Mayıs ayında hizmetler sektöründen 130 bin kişi işini kaybetti.

Mayıs ayında tarım dışı işsizlik yüzde 11.3 iken, haziranda 12.2 oldu. Genç işsizlik oranı bir ayda 17.4'ten 19.4’de yükseldi. Bunun anlamı çalışmaya hazır 100 gencin 20’sinin iş bulamaması demektir.

İstihdam rakamlarının aylık değişimi önemli. Ama daha da önemlisi yıllık eğilim.
Türk ekonomisi bugüne kadar şöyle veya böyle iş imkanı yaratmaya devam etti. Bu nedenle işsiz sayısı 3 milyonun biraz üzerinde belli bir kanalda kaldı.

Ama ekonominin yavaşlaması, yatırımların durması işsizliğin artmasına neden oluyor. Hizmetler sektörü büyük bir istihdam alanı. Bugüne kadar hizmetler devamlı istihdam yaratıyordu. Fakat önce turizmdeki, sonra perakende ticaretteki yavaşlama sonucu hizmetler istihdam yaratamaz hale geldi. Tersine hizmetler sektöründen büyük rakamlarda işçi çıkarılması başladı.

Ekonomide yatırım ve üretimdeki yavaşlamanın olumsuz etkileri giderek sarsıcı şekilde ortaya çıkıyor. Görülüyor ki, bir an önce toparlanmamız gerekiyor. Yeni yatırımları planlayalım ama öncelikle mevcut tesislerin tam kapasite çalışmasını sağlayalım. Bunun için gereken düzenlemeleri yapalım.

Sanayinin ve özellikle imalat sanayinin istihdam imkanlarının azalması ekonominin geleceği için ciddi bir uyarıdır. Bir risktir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018