Koyun işletmelerine hibe desteği

Ahır-ağıl inşaatı yatırımlarında, yatırımın gerçekleşme tutarının yüzde 30'u, hayvan alımı yatırımı konusunda da tutarın yüzde 80'i kadar hibe desteği uygulanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki illerde damızlık sığır ve koyun işletmelerinin desteklenmesine ilişkin uygulama esasları tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki illerde, mevcut büyükbaş-küçükbaş hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu için ahır-ağıl tadilatı veya yeni inşaat ile koç-teke alımı, işletmelerin et üretim verimliliğinde kalitenin artırılması, etçi ve kombine ırklardan damızlık boğa alımı yatırımlarının desteklenmesi amaçlandı.

Buna göre, DAP, GAP, KOP ve DOKAP bölge illerinde mevcut, en az 10, en fazla 49 büyükbaş veya en az 100 en fazla 200 küçükbaş kapasiteli işletmelere sahip yetiştiricilerin, projeli ahır-ağıl tadilat ya da yeni inşaat yapımı ve damızlık koç-teke alımlarına 2014-2018 yılları arasında hibe desteği uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Yatırım konuları ve hibe oranları

Ahır-ağıl tadilatı veya yeni yapılacak kapalı, yarı açık, açık sistemli ahır ve ağıl inşaatları yatırımlarında, yatırımın gerçekleşme tutarının yüzde 50'si oranında hibe desteği uygulanacak.

Damızlık boğa, damızlık koç-teke alımı yatırımı konusunda, hayvan alım tutarının yüzde 80'i oranında hibe desteği uygulanacak.

Desteklemeden yararlanacaklar

Tebliğ kapsamındaki hibe desteklemesinden Bakanlık Türkvet veri tabanına ve Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı en az 10, en fazla 49 baş anaç sığır veya en az 100, en fazla 200 baş anaç koyun-keçi kapasiteli aktif işletmesi olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.  

Başvurusu onaylanarak yeni inşaat yapımı, tadilatı, damızlık boğa alımı ve damızlık koç-teke alımını gerçekleştiren yatırımcılara destekleme ödemesi yapılacak.  

Hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımı tamamlanan işletmeler yararlanacak.  

Tebliğ kapsamında inşaat yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar, yatırımı yapacağı yerdeki İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurabilecek.

Damızlık boğa, koç-teke alımı hibe desteğinden yararlanmak isteyen yatırımcılar il/ilçe müdürlüklerine başvuracak.  

Yatırımcı, uygulanacak her bir hibe destek konusundan bir kez yararlandırılacak.

Yatırımcılar, yatırım sahasına ipotek koydurtmamak kaydıyla kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir