Milli dağcı Fındık'tan yeni rekor denemesi

Tunç Fındık, Pakistan'daki dünyanın en yüksek 11 ve 13. dağlarına tırmanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Milli dağcı Tunç Fındık, 60 gün sürecek zorlu bir tırmanışla dünyanın en yüksek 11 ve 13. dağları olan Gasherbrum 1 ve Gasherbrum 2 dağlarına Türk bayrağını çıkartmaya hazırlanıyor.   

"14x8000 Projesi" dahilinde bugüne dek toplam 10 adet 8 bin metreden yüksek dağın zirvesine ulaşmayı başaran ilk ve tek Türk olan Fındık, dünyanın en yüksek dağı Everest'e farklı rotalardan iki kez çıkmayı başardı. 2012 yılında dünyanın en zor dağı olan 8 bin 611 metre yüksekliğindeki K2 dağının zirvesine ulaşan Tunç Fındık, Gasherbrum 1 ve Gasherbrum 2 tırmanışları için 10 Haziran'da İstanbul'dan Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareket edecek. 60 gün sürmesi planlanan tırmanışların bitimi ağustos ayı başında olacak.

Zirve Dağcılık Kulübü ve uluslararası GHM elit dağcılar birliğinin üyesi olan Fındık, Asya'nın Karakurum dağlarında, Pakistan topraklarında yer alan Gasherbrum 1 ve Gasherbrum 2 dağlarına tırmanarak aynı sezonda her iki zirveye kısa aralıklarla tırmanışı deneyecek.

8 bin 58 metre yüksekliği ile yeryüzündeki en yüksek 11. dağı olarak bilinen teknik tırmanışın zor olduğu Gasherbrum 1 ayrıca "Hidden Peak" adıyla da anılıyor. Bunun yanı sıra aynı bölgede bulunan 8 bin 35 metre yüksekliği ile Gasherbrum 2 ise yeryüzünün en yüksek 13. dağı olarak tanınıyor.

Tunç Fındık, tırmanış için Gasherbrum 1 ve 2 dağlarının tabanına, en son yerleşim olan Askole köyünden, yarısından çoğu yeryüzündeki en uzun buzullardan birisi olan Baltoro üzerinden olmak üzere, 135 kilometre ve 8 gün sürecek yürüyüşle ulaşmayı hedefliyor. 5 bin 100 metrede kurulacak ana kamptan sonra, her iki dağda, en yükseği 7 bin 200 metrede olmak üzere üçer yüksek kamp kullanılacak. Öncelikle Gasherbrum 2 dağına güneybatı yüzünden çıkacak Fındık, ardından Gasherbrum 1 zirvesine buz ve kaya çıkışı içeren kuzey rotasından tırmanacak. Tunç bu tırmanışlarını oksijen desteği kullanmadan gerçekleştirecek.

Tunç Fındık, her iki zirveye de ulaştığı takdirde, bir seferde art arda iki 8 bin metrelik zirve yapan ilk Türk olmanın yanı sıra, "14x8000" projesi dahilindeki onbir ve onikinci 8 bin metrelik tırmanışları da yapmış olacak.

Fındık, 2013 yılı baharında Tibet'teki 8 bin 13 metrelik Shishapangma ve sonbaharda da Nepal'deki 8 bin 167 metrelik Manaslu zirvelerine oksijen desteği kullanmadan, çok hızlı şekilde tırmanarak, bir yılda 2 adet 8 bin metreye çıkan ilk ve tek Türk oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir