Ocak ayında yüzde 8 kazandıran altın, kritik dönemeçte

Nazlı Gökçe MİS - Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Altın geçtiğimiz hafta ayı piyasasının pençesine takılsa da, hafta sonuna doğru kaybını ciddi oranda telafi ederek 1283.20 dolar/ons son fiyatıyla yüzde 0.85 oranında değer kaybetti. Diğer kıymetlilerde onu izleyerek yatırımcılarını üzdüler.

Yatırımcılar haftaya kağıt alımıyla başladıklarından altın pozisyonlarının bozulması, altını açılış seviyesi olan 1294 dolar/ons'tan 1272 dolar/ons'a kadar sürükledi. Salı günü adım adım yükselmeye çalışan altın  ABD'nin dayanıklı tüketim mal sipariş rakamlarının hayal kırıklığı yaratmasıyla ivme kazandı. Sonrasında ise Conference Board kurumundan açıklanan tüketici güven endeksinin 93’ten 102’ye çıkmasıyla altın frene bastı. Hafta ortasında hafif kar satışlarının etkisi hissedilirken, FED'den gelen açıklama da tuz biber oldu. Yetkilier para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmezken, FED faiz artırımında ‘sabırlı’ olarak bekleyeceğini ifade etti. Beyanat, piyasaların beklentileri paralelinde geldiğinden dolayı, altını daha kötü darbelerden korudu. Ancak perşembe günü açıklanan veriler altının biraz daha sürüklenmesine neden oldu. Euro Bölgesi tüketici güven endeksinde yükseliş kaydedilmesi yanında, ABD kanadında işsizlik başvuru rakamları 2000 yılı Nisan ayından bu yana en düşük seviyesinde açıklanınca altın son 13 ay içindeki en sert düşüşünü kaydetmiş oldu. Cuma günü toparlanmaya çalışan altın ABD’nin Michigan Üniversitesi güven endeksi ile birlikte yükselme şansını yakaladı. Kaybını bir miktar telafi eden altın haftayı 1283.20 dolar/ons'tan bitirerek yüzde 0.85 oranında kırmızıda kaldı. Aylık performansına baktığımızda ise yüzde 8 getiri ile son 3 yıl içindeki en iyi aylık sıçrayışını kaydettiğini görüyoruz. 

Altın yine son günkü 'U' dönüşlerinden birini gerçekleştirerek yatırımcılarını heyecanlandırdı. Kritik bir dönemeçte olan sarı maden kar satışlarına gebe ancak 1320 dolar/ons'un kırılması madenin önünü açacaktır.