Oda kaydında ustalık belgesi istenmeyecek

TESK Başkanı Palandöken, odaların üye kayıtlarında, esnaf ve sanatkarlardan ustalık belgesi istenmeyeceğini ancak işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi aşamasında isteneceğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, tarafların görüşüne sunulan “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı“nda ustalık belgesi sıkıntısının giderildiğini belirterek, “5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nda, sicil ve odalarımız tarafından, esnaf ve sanatkarlardan kayıt sırasında 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda öngörülen ustalık belgesi istenmez, şeklinde değiştiriliyor. Bu değişimle odalarımızın üye kaybı önlenecektir” dedi.

Belge ruhsat ve işyeri açmada istenecek

Ustalık belgesi istenmesini ve mesleki eğitim sistemin geliştirilmesini her zaman desteklediklerinin altını çizen Palandöken, hem mesleki belge sahibi kişilerin işyeri açmasının sağlanması hem de ustalık belgesi olan kişilerin ürettiği mal ve hizmetten yararlanacak olan tüketicilerin korunması anlamında çok büyük öneme sahip olan ustalık belgesinin kıymetini kaybetmemesi gerektiğine dikkati çekti. 2004 yılından bu yana oda kayıtları sırasında karışıklıklar yaşandığını hatırlatan Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu: “Şimdi çıkarılacak olan yasayla esnaf ve sanatkarlar odalarına yaptırılacak kayıt sırasında ustalık belgesi aranmayacak. Ama bu demek değildir ki ustalık belgesi istenmeyecek. Bu belge sadece işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi aşamasında, ustalık gerektiren işi icra eden kişilerden istenecek. Böylece ustalık belgesinin önemi de azalmayacak, esnaf ve sanatkar odalarımız da sürekli üye kaybetmeyecek.”

İşsizliğin önlenmesi için İŞKUR tarafından verilen prim teşvikinin mesleki eğitim alanlar için 2-3 kat artırıldığına değinen Palandöken, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle kadınlar ve gençlerin istihdamını artırmak için verilecek prim teşvikine mesleki yeterlilik belgesine sahip olma kriteri getirilmesini çok önemsiyoruz. Böylece iş bulmada belge sahibi olmanın önemi gittikçe artacak.”