Putin'den çözüm için 7 maddelik plan

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan krizin çözümüne ilişkin 7 maddelik "istikrar planı" açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moğolistan ziyaretinin sonunda Ulanbatur Havalimanı'nda, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığı telefon görüşmesi ve Ukrayna krizinin çözümüne dair 7 maddelik istikrar planını anlattı. 

Poroşenko ile krizin çözümü konusunda "çok yakın görüşlere" sahip olduklarının altını çizen Putin, "Başkan Poroşenko ile bu sabah telefonda konuştuk. Krizin çözümü konusunda görüşlerimizin çok yakın olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Ulanbatur'a gelirken uçakta istikrar planı üzerinde çalıştığını anlatan Putin, Ukrayna'nın doğusunda akan kanın durdurulması ve tansiyonun düşürülmesi için ilk olarak ordu birlikleri ve ayrılıkçıların karşılıklı operasyonlara son vermesi gerektiğini söyledi.  

Putin, ikinci adımda, ordu birliklerinin, sivil yerleşim yerlerine güvenli mesafede bulunmalarını teklif etti. 

Üçüncü adımda, Ukrayna'da olası ateşkesin şartları üzerinde tam ve objektif uluslararası gözlem oluşturulması gerektiğini söyleyen Putin, dördüncü maddenin sivil yerleşim bölgelerinde hava operasyonlarının durdurulması olduğuna dikkati çekti. 

Putin, tarafların elinde tuttukları kişileri ön koşulsuz şekilde serbest bırakması gerektiğini ifade ederek, bölgede insani yardım koridoru açılması üzerinde durdu. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, planın son maddesini, Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların devam ettiği bölgelerde sivil halkın kışa hazırlanmasına yardımcı olmak için hasar gören yapıların tamir edilmesi olarak açıkladı.  

Öte yandan Putin, Ukrayna'da taraflar arasındaki anlaşmanın, Minsk'te kurulan "temas grubu" çalışmaları kapsamında 5 Eylül'de düzenlenecek toplantıda sağlanmasını umut ettiğini belirtti.