Dünya devleri sağlık yatırımı için Türkiye'ye geliyor

Sağlık ve finansman alanında dünyanın önde gelen kuruluşları, 26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenecek KÖİ Sağlık Zirvesi kapsamında İstanbul'a gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul'da yapılacak Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Sağlık Zirvesi'ne (PPP Healthcare Summit), sağlık ve finansman alanında dünyanın önde gelen kuruluşları da katılacak.

Sağlık Bakanlığı ile Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının himayelerinde, Elmadağ Hukuk ile PPP Experts organizasyonuyla düzenlenecek KÖİ Sağlık Zirvesi, 26-27 Nisan tarihlerinde Raffles Hotel'de gerçekleştirilecek.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılması beklenen zirvede, sektördeki uygulayıcılar ve liderler, dünyanın en büyük hastanelerinin nasıl işletildiği ve korunduğuna dair örnekleri ve sağlık yatırımları konusunu tartışacak. 

Elmadağ Hukuk Kurucu Ortağı Ramazan Arıtürk, KÖİ Sağlık Zirvesi'nin ikinci kez düzenleneceğini söyledi.

Zirvede KÖİ hastane modelleri ile Türkiye'de devam eden hastane projelerinin finansmanının masaya yatırılacağını aktaran Arıtürk, zirveye 20'ye yakın ülkenin katılacağını, bu ülkelerden Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hindistan, Tunus, Kazakistan ve Nijerya'dan ise bakan seviyesinde katılım olacağını belirtti.

Arıtürk, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankasının (EBRD) zirveyi desteklediğini, özellikle Katar ve Suudi Arabistan'daki fonların da İslami finans noktasında Türkiye'deki projelerde yer almak istediğini anlattı.

İslam Kalkınma Bankasının da zirvede yer alacağı bilgisini veren Arıtürk, bankanın, Konya'daki şehir hastanesini finanse ettiğini anımsattı.

"Merkezi Londra'da bulunan bir fon Türkiye'de sağlık yatırımı yapmak için 3 milyar dolarlık bütçe ayırdı"

Arıtürk, dünyanın en büyük şirketlerinin Türkiye'de sağlık alanındaki projelere ortak olmak istediğini vurgulayarak, "Bu şirketler, Sağlık Bakanlığının gelecek dönem ihaleye çıkacağı KÖİ projeleri için hazırlık yapıyorlar." dedi.

Merkezi Londra'da bulunan bir fonun Türkiye'de sağlık yatırımı yapmak için 3 milyar dolarlık bütçe ayırdığının altını çizen Arıtürk, fonun bu bütçeyi geçe seneki zirveye katıldıktan sonra ayırmaya karar verdiğini, kendilerinin bu fonun davetlisi olarak İngiltere'ye gidip onlara brifing verdiğini, fonun Türkiye'deki şirketleşme sürecinin devam ettiğini ve buradaki sağlık projelerine gireceğini dile getirdi.

Arıtürk, büyüklüğü 100 milyar dolar olan Suudi Arabistan'daki bir yatırım fonunun da Türkiye'ye ilgi gösterdiğini ve Türkiye'deki sağlık yatırımlarına 5 milyar dolar ayırmayı taahhüt ettiğini aktardı.

Türkiye'nin artık sağlık alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi haline geldiğine dikkati çeken Arıtürk, "Bugün hem kamunun hem de özel sektörün yaptığı yatırımlar sayesinde Orta Doğu, Avrupa, Uzak Doğu ve Afrika'dan çok ciddi sayıda hasta tedavi olmak için Türkiye'ye geliyor. Yani Türkiye bir anlamda sağlık merkezi oluyor." diye konuştu.

Arıtürk, bugün normal turizm için Türkiye'ye gelen bir turistin günlük ortalama harcamasının 100 ile 200 dolar arasında değiştiğini ancak bu rakamın sağlık turizminde 10 kat daha yüksek olduğunu ifade etti.

Türkiye'de şimdiye kadar 20 milyar dolarlık sağlık yatırımının yapıldığını anlatan Arıtürk, ülkenin bu alanda bir o kadar daha yatırıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

Arıtürk, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten zirveye katılım olacağı bilgisini de verdi.

"Türkiye sağlık alanında yatırım fırsatları için rağbet gören ülkeler arasında" 

PPP Experts Genel Müdürü Sadak Choudhury ise Türkiye'nin KÖİ modelini kullanarak sağlıkta dönüşüm programını başarılı bir şekilde gerçekleştirebileceğini söyleyerek, "Diğer ülkeler de Türkiye'nin KÖİ deneyiminden faydalanarak, fikir alışverişinde bulunarak kendi politikaları ile birleştirmeyi istiyorlar." dedi.

Choudhury, Türkiye'nin sağlık alanında yatırım fırsatları için rağbet gören ülkeler arasında yer almaya devam ettiğini, zirvenin bu potansiyelin gösterilmesi için bir fırsat sunduğunu da sözlerine ekledi.