“Bursa kongresi yapılmalı, Bursa’nın anayasası oluşturulmalı”

Bursa Çimento Şirketler Grubu Başkanı Kağıtçıbaşı, “Bursa Kongresi yapılması gerekiyor. Bursa'nın anayasası oluşturulmalı. Bursa stratejik hedeflerini koymak zorunda. Aksi takdirde gafil avlanmamız olası” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Türkiye'nin ilk OSB’si olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşuna öncülük ederek kentin sanayileşme hamlesine büyük katkıda bulunan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) eski Genel Sekreteri ve Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Kağıtçıbaşı, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Yusuf Ulcay’la, üniversitenin katkılarıyla yayınlanan Bursa’nın Ekonomi Tarihi çalışmasının üçüncü ve son cildinin tanıtım toplantısında, Bursa’nın ekonomik geleceğiyle ilgili öngörülerini paylaştı.

Kentin tüm kurumlarının şu anda Batı Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulup kurulmamasını tartıştığına dikkati çeken Kağıtçıbaşı, “Nasıl Türkiye yeni bir anayasa üzerinde çalışma yapıyorsa, meselelere böylesine kucak açmış bir üniversite varken, onun gölgesinin düştüğü bir Bursa Kongresi de yapılması gerekiyor. Bursa'nın anayasasının yapılması gerekiyor. Bursa stratejik hedeflerini koymak zorunda. Aksi takdirde gafil avlanmamız olası. İstanbul, İzmit, Gebze, Karamürsel ve İzmir arasındaki yayın başkentinde oturuyoruz. Yeni otoyol ile Bursa-İstanbul arası 1,5 saate, Bursa-İzmir arası da 3,5 saate düşecek. İstihdamın çok büyük bir bölümü ve üretimin yüzde 80’inin yapıldığı bir bölgede oturuyoruz. Dünyanın bugünkü büyüme ve talep sıkıntısı sürmeyecek. Bursa yeni sanayi atılımlarıyla karşı karşıya kalacak. İşte! O gün elimiz böğrümüzde ne yapmayı düşüneceğimize şimdiden uzun vadeli planlarımızı yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Yabancı sermayenin yatırım için mutlu olacağı bölgeleri seçtiğinin altını çizen Kağıtçıbaşı, şunları kaydetti:

“Bursa’dakiler çok mutlu. Dünya bu krizi atlattığında Bursa yeni yatırım dalgalarıyla karşı karşıya kalacak. Bursa’nın tarihi ve coğrafi karakterini yeniden üretmemiz mümkün değil ama 21. yüzyılın getirdiği dinamizmin oluşturduğu sanayileşmeyi de durdurmak mümkün değil. Bu iki zıt konu arasındaki uyumu sağlamak Bursa’yı yönetenlere düşüyor. Üniversitenin tecrübesinden, ilminden yararlanmak suretiyle yeni bir plan üzerinde çalışma yapmamız lazım.”

Üç ciltlik eser 12 yılda tamamlandı

Türkiye’de bir şehrin ekonomik, kültürel ve sosyal hayatı üzerine yazılmış üç ciltlik bir çalışmanın bulunmadığını söyleyen Kağıtçıbaşı, Bursa’nın ekonomi tarihini yıllara ayırarak geniş bir perspektifle değerledirdiği Bursa’nın Ekonomi Tarihi çalışmasının son cildi hakkında bilgi verdi. Kağıtçıbaşı, “Osmanlı payitahtı Bursa ile ilgili siyasi açıdan zengin kaynaklara mukabil ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan noksanımızı tamamlamak için son cilt ile birlikte 12 yılı bulan bir çalışma sonucu eserimizi tamamladık. Takriben 700 sayfa tutan bu hacim içerisinde 340 kaynağa müracaat ettik. Bu kaynakların sayısının çokluğunun yanında zenginliği de çok önemli. Seyahatnameler, yabancı seyyahların gözlemleri, Evliya Çelebi başta olmak üzere kendi seyyahlarımız, istatistik bilgiler ve Şark Ticaret Yıllıkları ciddi kaynak teşkil etti. Bursa ile ilgili çok güzel bir altyapı oluştu. Gelecek kuşaklar, 2100 yılında dördüncü cildi bunun üzerine kolaylıkla inşa edebilir” şeklinde konuştu.

Bilim insanlarının katkılarıyla oluştu

Kağıtçıbaşı'nın, İktisatçı Yazar Enis Yaşar ile birlikte hazırladığı kitap, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof.Dr. Erol İyibozkurt, Prof. Dr. Necmi Gürsakal ve Doç.Dr. Tülin Vural Aslan gibi farklı bilgi disiplinlerde uzman olan değerli bilim insanlarının katkıları ile oluştu. 1960-2014 yıllarını ele alan çalışmanın son cildi, I. ve II. ciltlerin bir özetiyle başlıyor ve Bursa’nın sanayi şehri olmasının nedenlerinin irdelenmesi ile devam ediyor. 3. ciltte, Bursa’nın son 55 yılının ekonomik olayları ve sosyal sonuçları geniş bir kaynak taramasıyla elde edilen bilgiler ışığında sentezleniyor. Kitabın son bölümünde Bursa ekonomisi, Bursa’nın genel gidişatı ve gelecekle ilgili öngörülerini de 15 maddede toplayan Kağıtçıbaşı’nın bu tespitleri Bursa’nın geleceğine yön veren yöneticilere sunulmuş bir ışık hüzmesi niteliğinde.