“Büyük Türkiye hayalimizde en önemli rolü OSB’ler üstlenecek”

OSBÜK 4. OSB Çevre Zirvesi Bursa’da başladı. Türkiye’deki 298 OSB temsilcisinin katıldığı zirve 28 Mayıs günü sona erecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 
Esra Özarfat - Bursa

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 4. OSB Çevre Zirvesi Bursa’da başladı. Türkiye’deki 298 OSB temsilcisinin katılımıyla Crowne Plaza’da başlayan zirve 28 Mayıs Cumartesi günü sona erecek. Zirvede ‘Atıksu arıtımı ve uygulama esasları, Atıksu geri kazanım yaklaşımları, OSB’lerde atıksu altyapı sistemi yönetimi, Arıtma çamuru bertarafı ve uygulama esasları, OSB’lerde atık yönetimi uygulamaları ve çevresel yatırım iş birliği olanakları, Atıksu teknolojileri konusunda faaliyet gösteren firma sunumları ve Arıtma çamuru bertarafı ve teknolojileri konusunda faaliyet gösteren firma sunumları’nı içeren 7 oturum yapılacak. Zirve, Bursa OSB Su Geri Kazanım Tesisi, Demirtaş OSB Çamur Yakma Tesisi ve İnegöl OSB Çamur Kurutma Tesisi ziyaretlerinin ardından sona erecek.
 
Türkiye’nin ilk OSB’sinin kurulduğu Bursa’da bu yıl 4’üncüsü düzenlenen zirvenin açılışına OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır ile OSB yönetim kurulu başkanları ve üyeleri katıldı. OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, açılış konuşmasına yeni kurulan hükümete başarılar dileyerek başladı. Zirveyi, Türkiye’nin ilk OSB’sini kurulduğu ve hali hazırda en fazla OSB’ye sahip iller sıralamasında ilk sırada yer alan Bursa’da düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirten Nakıboğlu, “21. yüzyıla Türk damgasını vuracak ‘Büyük Türkiye’ hayalimizin gerçekleşmesindeki en önemli rolü OSB’ler üstlenecektir. Cumhuriyet tarihimizin en büyük ve en başarılı sosyo-ekonomik projelerinden birisi olarak nitelendirilen organize sanayi bölgelerinde bugün, 50 bin sanayi tesisinde 1 milyon 700 binden fazla istihdam sağlanmaktadır. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu rakamın 3 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Bu nedenle sloganımız, ‘OSB’ler büyüyor, Türkiye büyüyor’” dedi. Geçtiğimiz yıllarda üç kez düzenlenen ve olumlu sonuçlar alınan Çevre Zirvesi’nin hedefini, ‘gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak’ olarak açıklayan Cahit Nakıboğlu, “Hedefimiz, çevre mevzuatı karşısında OSB’lerin görev ve sorumlulukları ile uygulamada görülen sorunların değerlendirilip çözüm yollarının aranmasıdır” diye konuştu.

nakiboglu.jpg
 
“Arazilerdeki yüksek değerlemeler yatırımcının önündeki en büyük engel”

BTSO Başkanı Burkay ise bugün 13 OSB, 8 Islah OSB’si bulunan Bursa’nın Türkiye’de OSB oluşumunun ilk adımını  attığı gibi bugün de yeni nesil endüstri bölgelerine geçişin de adımlarını attığını, planlanan Teknosab ile Türkiye’nin ve Bursa’nın önümüzdeki 50 yılının şekillendirileceğini vurguladı. Burkay, “Üretmek kadar önemli olan gelecek nesillere yaşanabilir bir ekosistem bırakmak. Bugün sanayiciler olarak bir çok platformda artık üretimi tartıştığımız kadar çevreyi de tartışıyoruz. Sanayiciler olarak ekonomiye, sanayiye yatırım yaptığımız kadar çevreye de yatırım yapmak zorundayız. İş dünyası olarak artık ‘yer gök turkuaz’ diyoruz. Çok kısa zamanda yeni hükümetle birlikte sanayinin ve sürdürülebilir büyümenin önündeki bir çok projenin hızlı bir şekilde hayata geçeceğini bekliyoruz” açıklamasını yaptı. OSB’lerin bölgesel dağılımlarına bakıldığında Türkiye’de hala OSB’lere ihtiyaç duyulduğunun altını çizen İbrahim Burkay,
“Özellikle arazilerdeki yüksek değerlemeler yatırımcının önündeki en büyük engelleri oluşturuyor. Bu anlamda yapılacak projelerin, sanayicinin ve iş dünyasının önünü açacak projelerin OSBÜK çatısı altında tartışılarak, bakanlıklarımızda yol almasının önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu. BTSO Başkanı Burkay, oda olarak çevre konseyi oluşturduklarını, 13 OSB ve 8 ıslah OSB’yi de Bursa Sürdürülebilir Temiz Çevre Platformu adı altında topladıklarını, 1 Haziran’da Bursa’nın en çevreci üretim tesislerini ödüllendireceklerini anlattı. İbrahim Burkay, oluşturdukları komisyonla OSB’lerde temiz üretimi destekleyen çalışmalar yürüteceklerini, bu konuda diğer OSB’lere örnek olacaklarını ifade etti. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise Ar-Ge ve inovasyon odaklı üretim modellerinin öne çıkmasıyla birlikte kimyasal atık geri dönüşümünde de nano teknoloji ve biyo yöntemler gibi yenilikçi teknoloji odaklı çözümlerin öne çıktığının altını çizdi. Ulcay, bu teknolojilerin takip edilerek sanayide uygulanmasının örnek bir büyüme hamlesinin en önemli unsuru olacağına işaret etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi.  

 

burkay.jpg