'Fikri mülkiyet hakları yatırımın olmazsa olmazıdır'

ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü, fikri mülkiyet haklarının yatırımın olmazsa olmazı olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - 2001 yılından itibaren tüm dünyada kutlanan 26 Nisan “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” dolayısıyla açıklama yapan Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almayı hedeflediğini belirterek, “Bu hedef doğrultusunda, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde olumlu olabilecek her tür mekanizma desteklenmeli. Bu mekanizmalardan biri de, gelişmiş ülke ekonomilerinde rekabet gücünü artıran temel etkenlerden biri olduğunu gördüğümüz fikri mülkiyet hakları. Fikri mülkiyet hakları yatırımın olmazsa olmazı” dedi. 

Türkiye’nin büyüme oranını yüzde 3’ler seviyesinden daha da yukarı çıkması için, iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayann Güçlü,  fikri ve sınaî mülkiyet ile marka haklarının korunmasının bu çerçevede önem taşıdığını dile getirdi.  Güçlü, Türkiye’nin büyüme hızına yeni bir ivme kazandırmasının yatırımın geliştirilmesi, inovasyon, Ar-Ge faaliyetleri ve katma değeri yüksek bir üretim ile mümkün olduğuna inandıklarını belirterek, “Yatırım ortamının geliştirilmesi, finansal yatırımların güvence altına alınması için Türkiye’nin yapması gerekenler arasında, fikri ve sinaî mülkiyet hakları alanındaki iyileştirmeler yer alıyor. Sürdürülebilir bir büyüme performansı için, yatırımcı kendini güvende hissetmeli. Bu çerçevede ticari marka hakları çok güçlü şekilde korunmalı” diye konuştu. 

Bir ülkede ticari marka hakları ile ilgili değerlendirmelerde önemli göstergelerden birinin sahte, kaçak ve korsan gibi yasa dışı ürünlerin ticareti olduğunu anlatan Güçlü, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizdeki kayıt dışılık oranına bakıldığında, alınan önlemlere rağmen yüzde 26,5 gibi bir seviye ile halen AB ortalaması olan yüzde 18,4’ün üzerinde olduğu gözleniyor. Kayıt dışı ekonominin önemli bir kısmını oluşturan kaçak ve sahte ürünlerin varlığı, yabancı yatırımların ülkemize mesafeli olmasına yol açıyor. Bu konuda daha etkin önlemler alınmalı, marka haklarının korunması için adımlar atılmalı ve yasal sektörlerin ticari markalarına ve bu markaların kullanımına yönelik olumsuz etki yaratacak, yatırım ortamımıza zarar verecek uygulamalardan kaçınılmalı. Mevcut yatırımların korunması ve yeni yatırımların kazanılması için fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda ilerleme kaydedilmesi ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.”