'397 bin genç çiftçi hibe için başvurdu'

İTO Başkanı Demirtaş: "Tarım sektöründe faaliyet gösteren iş gücümüzün gittikçe yaşlanmakta olduğu ve gençlerin de çalışmak üzere kentlere göçü tercih ettiği bu dönemde Genç Çiftçi Hibe Desteği Programını son derece yararlı buluyoruz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Genç Çiftçi Hibe Destek Programını hayvancılık ve tarım sektörü açısından yararlı bulduklarını belirtti.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında bu yıl uygulamaya konan Genç Çiftçi Hibe Desteği Programının büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Yaş aralığı 18 ile 40 arasında olan, kırsal alanda ikamet eden ve tarımla uğraşan ya da uğraşmak isteyen kişilere en fazla 30 bin TL'ye kadar hibe vermek amacıyla başlatılan programda önemli bir aşamaya gelindiğini aktaran Demirtaş, açıklamasında "Söz konusu destekten yararlanmak için ilk etapta 397 bin genç çiftçi Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına başvurdu. Yapılan değerlendirmeler sırasında şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yapıldı ve ayrılan kaynağın sınırlı olması sonucu 11 bin 77'si bayan olmak üzere 14 bin 970 genç çiftçimiz, hibe almaya hak kazandı." bilgisini paylaştı.

Demirtaş, hibe desteklerinin 3 yıllık süreci kapsadığını, kabul edilen projeler için 2016 yılında 450 milyon liralık kaynak kullandırılacağı ve sonraki yıllarda bütçenin artırılacağını anımsattı.

Hibe almaya hak kazanan projelerin yüzde 70'inin hayvancılık sektörüyle ile ilgili olduğunu aktaran Demirtaş, şunları kaydetti:

"Özellikle hayvancılıkta yaşadığımız sorunları göz önünde bulundurursak bu çok önemli. Program kapsamında 51 bin büyükbaş ve 80 bin küçükbaş hayvan karşılıksız dağıtılacak. Ülkemizde tarım sektöründe faaliyet gösteren iş gücümüzün gittikçe yaşlanmakta olduğu ve gençlerin de çalışmak üzere kentlere göçü tercih ettiği bu dönemde Genç Çiftçi Hibe Desteği Programını son derece yararlı buluyoruz.."

Demirtaş, kırsal istihdamda alternatif gelir kaynağı yaratacak ve genç kırsal nüfusun istihdamına önemli katkı sağlayacak projeye İzmir'den de büyük ilgi olduğunu vurguladı.

Kentten 4 bin 873 projenin başvurusunun yapıldığını aktaran Demirtaş, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Ülkemiz genelinde 14 bin 970 çiftçi bu programdan yararlanmaya hak kazanırken bunlardan sadece İzmir'de 179 çiftçiye ödenek verilebilmesinin, kentimiz için yeterli olmadığını düşünüyoruz. İzmir'in süt üretiminde Türkiye birincisi olduğunu da göz önünde bulundurursanız burada büyük potansiyel olduğu görülür. Oda olarak ilimiz için ayrılacak ödeneğin arttırılmasını ve daha fazla genç çiftçimizin desteklenerek özellikle hayvancılık sektöründe dışa bağımlılığımızı kırmaya yönelik üretimlerde daha fazla tuzlarının olması için önlerinin açılmasını talep ediyoruz."