Bakan Çelik: Hayvan ithalatı bize yakışmaz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, sağlık kurallarına uyulmadığı için yılda 400 bin buzağının öldüğünü belirterek, "400 bin buzağı ölecek, 500 bin hayvan ithal edeceksin. Niye 400 bin buzağıyı kurtarmak varken 500 bin hayvan ithal edelim." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bugün Türkiye genelinde başlatılan "Şap Hastalığı ile Mücadele ve Toplu Aşılama Kampanyası" kapsamında Erzurum'da düzenlenen etkinliğe katıldı.

Bakan Çelik, "Şap hastalığıyla mücadelenin amacı buzağı ölümlerini durdurmak ve bir anlamda da dışarıya bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır." dedi.

Türkiye'de 14 milyon 250 bin büyükbaş, 41 milyon küçükbaş hayvan olduğuna dikkati çeken Çelik, 1 milyon 900 bin ton kanatlı et, 19 milyon ton süt, 107 bin ton bal, 1 milyon 150 bin ton da kırmızı et üretimi yapıldığına işaret etti.

"İthalat bize yakışmaz"

Çelik, bu rakamların iyi olduğunu ancak Türkiye nüfusunun da bir yandan artmaya devam ettiğini belirterek, "Tüketimimiz artıyor. Tarım ve hayvancılık konusunda kendi kendine yeten bir ülke olmak durumundayız. Piyasaya yeteri kadar ürün üretemezseniz ithalatla karşı karşıya kalacaksınız, tüketici konumuna düşeceksiniz. 'Bu bize yakışmaz' diyoruz. Arz güvenliğini sağlamak durumundayız." diye konuştu.

Et üretiminin tüketimi karşılamaması sebebiyle 400-500 bin büyükbaş hayvan ithal edildiğini hatırlatan Çelik, "Bu gidişat mutlaka 'dur' denmesi gereken gidişattır. Bu anlayış sürdürülebilir anlayış kesinlikle değildir." dedi.

"Tüm Türkiye ari bölge olacak"

Tarımsal kalkınma sağlandığı zaman tersine göç başlayacağını dile getiren Çelik, "35 ilimizde gebe düve merkezi oluşturuyoruz, en az 500 hayvan olacak. Orada yüzde 50 desteğimiz var. 11 ilimizde de damızlık manda merkezini oluşturacağız. Hayvancılık yapmak isteyenlere tüm imkanları seferber ediyoruz. Şu anda Trakya bölgesi ari bölge, bunu tüm yurt sathına yayıyoruz. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli dışında Türkiye'de ari bölge yok. Türkiye'de bütün bölgeler ari bölge olacak." diye konuştu.

Hayvancılıkta sağlık kurallarına yeterince uyulmadığı için yılda 350-400 bin buzağının öldüğünü belirten Çelik, "400 bin buzağı ölecek, 500 bin hayvan ithal edeceksin. Niye 400 bin buzağıyı kurtarmak varken 500 bin hayvan ithal edelim." yorumunda bulundu.

Tarım ürünleri ithalatı azaldıTarım ürünleri ithalatı azaldı

Et ithalatına 6 yılda 4,4 milyar dolar Et ithalatına 6 yılda 4,4 milyar dolar

Buzağı ölümleri 4 milyar liraya mal oluyorBuzağı ölümleri 4 milyar liraya mal oluyor

Bu konularda ilginizi çekebilir