25 çocuğa robot el mutluluğu

Bu güne kadar 25 çocuğa robot el mutluluğu yaşatan Robotel Türkiye Derneği, uzuv deformasyonu yaşayanların sorunlarına 3D yazıcılarla üretilen robot el uygulamaları ile çözüm sunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Vakfı'nın toplumsal sorunlara çözüm üreten "sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini" anlattığı 'Fark Yaratanlar' programının sekizinci sezonunda, Robotel Türkiye Derneği uzuv deformasyonu yaşayan çocukların sorunlarına 3D yazıcılarla üretilen robot el uygulamaları ile çare oluyor.

Zeynep Karagöz ve arkadaşları tarafından kurulan Robotel Türkiye Derneği, başta çocuklar olmak üzere el ve parmak kaybı veya deformasyonu olan bireyler için kişiye özel ölçü ve niteliklerde üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş, kullanışlı mekanik eller sağlamayı hedefliyor.

Dünyada yüz binlerce kişi farklı sebeplerden ötürü uzuv deformasyonu yaşıyor. Bu da pek çok sosyal ve psikolojik sorunlara sebep oluyor. Robotel Türkiye Derneği, üç boyutlu yazıcılar ve teknoloji sayesinde tüm bu sorunlara da çözüm sunuyor.

Robotel Derneği ile çocuklar robot ellerine kavuşuyor

700'den fazla gönüllüsü olan derneğin sisteminde Türkiye'nin 47 ilinden 130'a yakın üç boyutlu yazıcı kaydı da bulunuyor. Bir robot el talebi olduğunda öncelikle ihtiyaç sahibinin bulunduğu ilden veya yakınından destek sağlanıyor. Bugüne kadar yaklaşık 25 çocuk için robot el yapımı gerçekleştiren dernek pek çok vaka üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Dernekle iletişime geçen ihtiyaç sahibinin ölçüleri alınıyor ve model çıkartılıyor. Ardından üç boyutlu yazıcılar yardımıyla robot el hazırlanıyor ve ihtiyaç sahibi kişiye teslim ediliyor. Böylece gelişim çağındaki çocukların hayatlarının kolaylaşması hedeflenirken, robot ellerin eğlenceli tasarımları sayesinde çocuklara özgüven desteği ve sosyalleşme imkanı da sağlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir