Turizmde yüzde 15 büyüme bekleniyor

Bu sene yapılan erken rezervasyonların yaz döneminde iç pazarda yüzde 15'lik bir büyümeye işaret ettiğini ifade eden Tatilsepeti Genel Müdürü Küçükyılmaz, dış pazarda Rusların geri döneceğini fakat asıl sorunun Avrupa pazarında olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ESER / DÜNYA ONLİNE

Geçtiğimiz yılı daha önceki dönemlere göre büyük bir kayıp ile kapatan turizm sektörü 2017'den ümitli. 2016'nın tamamında kaybedilen turist sayısı 2015'e göre 10.8 milyon olarak resmi rakamlara yansırken bu sene bu kaybın 7 milyon seviyelerinde gerçekleşmesi, pazarın ise en az yüzde 15 düzeyinde genişlemesi bekleniyor.

Avrupa pazarı elden gidiyor mu?

Turizmcilerin en büyük umudu ise Rusya ile düzelen ilişkiler. İlişkilerin düzelmesi resmi rakamlara yansımaya başladı. Ocak ayı itibari ile Antalya'ya gelen Rus turist sayısı geçen seneye göre yüze 400 artış gösterdi. Ancak başta Almanya olmak üzere Avrupa pazarındaki gerileme sürüyor. Turizmcilerin tek endişesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 'Komşunu da al gel' kampanyası ise hareketlendirmeye çalıştığı Avrupa pazarı. Bunun en büyük nedeni ise o pazardan gelen turistlerin kişi başına düşen harcama miktarının oldukça yüksek olması.

EMITT 2017 beklentileri yukarı çekti

Yılın ilk döneminde gerçekleştirilen erken rezervasyon ve tatil taleplerinin geçtiğimiz döneme göre iyi durumda olduğunu ve pazarda bir iyileşmenin başladığını ifade eden Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz yaz döneminden beklentilerini DÜNYA'ya değerlendirdi.

Akdeniz bölgesinin en büyük vitrini olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm fuarı EMITT 2017'ye oldukça kalabalık bir ekiple katıldıklarını belirten Küçükyılmaz, fuarın oldukça hareketli geçtiğini ve bunun yaz döneminde mutkala olumlu etsiki olacağını dile getirdi.

Bu sene karın erken gelmesi sektörü oldukça olumlu etkilediğini Küçükyılmaz sölerine şöyle deam etti:

Kış rezervasyonları yazın iyi geçeçeğini gösteriyor

Özellikle kayak bölgelerinde ve termal otellerde gerçekten yoğun bir dönem yaşıyoruz. Bu hareketilik kültür turları ile devam ediyor. Ancak gelene vurduğumuzda kültür turlarının payı toplam pazarın içinde hala beklediğimiz seviyenin altında. Bunun bir şekilde yukarı çekilmesi gerekiyor. Elimizde Kapadokya gibi harika bir bölge var ve dört mevsimde de tatil imkanı sunuyor. Bu güzelllikleri öne çıkarmalıyız. Devam eden bu hareketliliğin bahar aylarına ve yaz dönemine taşınacağını yapılan erken rezervasyonlardan görebiliyoruz. Burada yüzde 10-15'lik bir artış söz konusu ve geçtiğimiz yıla göre iç pazarda daha iyi bir dönem bizi bekliyor.

Oda fiyatlamasında tarihi değişim

Dış pazara baktığımızda ise sektörde için sancılı bir dönemi geride bıraktık. Tarihinde ilk defa satılan bir otel odasının fiyatı Avrupa pazarında satılan bir oda fiyatının altında kalıyor. Daha önce 50 euroya sattığımız oda 150 liraya denk gelirken şimdi bu rakam 200 liraya çıktı. Bunun telafi edilmesi gerekiyor. Turizm güvenlik gibi konularda oldukça hassas bir sektör.  Dünyaya baktığımızda insanların temel ihtiyaçlarından biri olan tatil yapmanın giderek artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Buna paralel olarak bu pazar sürekli büyüyor. Türkiye'de kendi pazarını çok sıkıntılarla oluşturdu ve iyi bir noktaya geldi. Elimizdeki pazar payını kaybetmememiz gerekiyor.

Asıl sorun Avrupa pazarı

Geçtiğiz yıl Rusya pazarındaki 2.5-3 milyonluk bir kaybın bu sene geri dönmesini bekliyoruz. Bu oteller için gerçekten iyi bir potansiyel olacak ve pazarı iyileştirecek bir durum. Ancak bizim asıl sorunumuz gerçekten para harcayan Avrupalı turistler. O pazar çok önemli bunun için kalıcı önlemler alınarak kaybın önüne geçilmesi gerekiyor.

Türkler Yunanistan'ı keşfetti

Buna sadece böyle bakmamamız gerekiyor kurda yaşanan artış doğru ele alınmalı. Türkiye'de alım gücü gerçekten düştü. Yerli turist için bu problem. Hemen yanımızda bir tatil ülkesi Yunanistan bulunuyor ve fiyatlar bize göre daha makul seviyelerde. Türk insanı da Yunanistan'ı keşfetti. Yerli turist artık buralara kaçıyor. Tıpkı kış döneminde geceliği 500 liraya burada bir kayak otelinde kalmak yerine bunun yarı fiyatına Balkanlara gidip kayak yaptıkları gibi... Fakat bu sene kruvaziyer turizminde ve günü birlik Yunanistan vizelerinde problem var. Çoğu firma bu konuda bir gelişme gösteremedi. Yaşanan siyasi problemlere göre orada da bir yol haritası çıkacaktır.

Otellerdeki maliyet artıyor                                                                                                                   Enflasyon 2017 yılına yükselerek yüzde 9 dolayında girerken otellerde maliyet yükselişi artışı da hız kazandı. Turizmdatabank’ın Ocak 2017 Otel Maliyetleri analizine göre, 12 aylık ortalamalarla yiyecek-içecek maliyetleri yüzde 11,4 arttı.  Otellerde en yüksek maliyet artışı yüzde 14,9 ile İçecek grubunda gerçekleşti. Yılın ilk ayında maliyet yükselişleri; yiyecek grubu yüzde 8 dolayında oluşurken, teknik servis, temizlik malzemelerinde enflasyona paralel artışlar görüldü.

Krizde oteller, kredi kullanmada daha dikkatli oldu                                                                   Otellerin bankalardan kullandıkları kredilerde takibe düşme oranı 2016 krizinde azalma gösterdi. BDDK'nın verilerine göre, otellerin banka vb. yerlerden aldıkları kredilerde, zamanında ödenmeyen ve takibe düşen kısmında oransal olarak azalma yaşandı. Otellerin 2016 yılında kullandıkları kredi toplamı 41,2 milyar TL olurken, bunun yüzde 2’si takibe düştü. Takibe düşme oranı 2015 yılında yüzde 2,3 dolayında idi. Otellerin kullandığı kredilerde takibe düşme oranı 2010 yılında yüzde 2,8 ile en yüksek noktasına ulaşmıştı. Kriz öncesinde 2014’te yüzde 2,37’ye, 2015’te de yüzde 2,31’e gerileyen oran 2016’da yüzde 2 oldu.

EMITT 2017'de Türk turist savaşıEMITT 2017'de Türk turist savaşı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir