Tofaş, '2017 yılında liderlik' hedefine 'hız'la koşuyor

Fiat Egea projesiyle Bursa fabrikasında tam kapasiteye ulaşan Tofaş, 2017'de bütün alanlarda liderlik hedefliyor. Şirket, artan talebe cevap vermek için fabrikayı büyütmek yerine üretimde hızlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Tofaş’ın 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği projenin ikinci kompakt sınıf modeli Fiat Egea Hatchback ,Fiat showroomlarında yerini aldı. Adını Ege Denizi’nden alan Fiat Egea Hatchback, geçtiğimiz hafta Bodrum’da düzenlenen basın test sürüşü etkinliğiyle Türkiye’de ilk kez yollara çıktı. Toplantıda Tofaş'ın yeni yatırım planlarına yönelik soruları yanıtlayan Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, 3 vardiya çalışan fabrikada 400 bin adetlik tam kapasite ile çalıştıklarını hatırlatarak artan talebi karşılamak için üretim hızını artırmaya odaklandıklarını söyledi. 

"Altın çağımızı yaşıyoruz" 

Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, "Biz çok zor günler de gördük fabrikada ama şimdi altın çağımızı yaşıyoruz. 400 binlik kapasiteyi doldurduk" dedi. Bu rakamı artırmak için çalışmalarının olduğunu anlatan Eroldu, "Bu noktada fabrikanın faaliyetlerini durdurmamak önemli. Bu nedenle yeni yatırım yerine üretim hızını artırmaya odaklandık. Şu anda fabrikamızda 50 saniyenin altında bir araba çıkıyor. Hızımız giderek artıyor. Bu hafta 1400 adet araç ürettik. Haftaya bu 1440 olacak. Bunu 1500'e çıkarmayı hedefliyoruz. Hızı artırmaya odaklandık" diye konuştu. 

Sektör Tofaş'la rekor kıracak 

2017 yılında adet bazında liderlik hedeflediklerine dikkat çeken Eroldu, "Üretim ve ihracat olarak bugüne kadar yapılmamış rakamları yapacağız. İlk 4 ayın rakamlarına baktığımız zaman geçen yıla göre yüzde 40 büyüdük. Üretimimiz de yüzde 20'nin üzerinde arttı. Türkiye otomotiv sektörü de 2016 yılında Tofaş'la birlikte büyüyecek. Sektör bu yıl ihracatta en iyi rakamlara ulaşacak" dedi. 
Marka ilk 3'ü hedefliyor 

Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, ise “Hedefimiz bu segmentte en çok satan üç markadan biri olmak" dedi. Aytaç, Egea Hatchback'in Türkiye’de geliştirilen ve üretilen tek kompakt hatchback model unvanına sahip olduğunu vurguladı. Fiat Egea Hatchback’in liste başlangıç fiyatı 53 bin 900 TL olarak belirlendi. İlk etapta 1.4 litre 95 HP ve 1.4 litre T-jet 120 HP benzinli,1.3 litre 95 HP Multijet dizel ve 1.6 litre 120 HP Multijet motor seçeneklerinin satışına başlandı. Öncelikle 5 ve 6 ileri vitesli manuel şanzımanlarla satın alınabilecek. Fiat Egea’nın 6 ileri tam otomatik şanzımanla kombine edilen 110 HP gücündeki 1.6 litrelik E-Torq motorlu versiyonu ve 1.6 litrelik Multijet turbo dizel motor seçeneğinin çift kavrama otomatik şanzımanlı versiyonu ise sonbaharda bayilerde olacak.

Ağırlık tasarruflarıyla karbondioksit salınımını 7 kilogram azalttı

Fiat Egea Hatchback, 4 bin 368 mm uzunluğa, bin 792 mm genişliğe ve bin 495 mm’lik yüksekliğe sahip. Tofaş tarafından geliştirilen modüler platformun sunduğu 2636 mm’lik aks mesafesiyle kabin içinde maksimum alan sunulduğu vurgulanırken, yeni aracın genişliği ile sedanı aratmayacağı belirtiliyor. Altan Aytaç, "Arka koltukta seyahat edenler için yüksek bir baş ve omuz mesafesi ile açık bir görüş alanı sunan Fiat Egea Hatchback, ayrıca sınıfının en uzun diz mesafesi ile fark yaratmayı amaçlıyor. 440 litrelik bagaj hacmine sahip araç , 5 yetişkinle birlikte bagajlarını da taşıyacak en geniş alanı sunabiliyor" dedi. Araçta Tofaş araç hafifletme çalışmaları kapsamında, yapılan geliştirmeler sonunda torpido travers ağırlığı 12 kg’dan 8 kg’a çekilerek toplam 4 kg hafifl eme sağlanmış. Bu ağırlık tasarrufu, aynı zamanda yıllık karbondioksit salımının araç başına 7 kg kadar düşürülmesi anlamına geliyor.