"Büyüme sadece dünyaya iyilik yaparak mümkün"

Barilla, “Sizin İçin İyi, Gezegen İçin İyi” felsefesinin bir parçası olarak; kurucusu Pietro Barilla’nın “Çocuklarınıza yedirmeyeceğiniz hiçbir şeyi üretmeyeceksiniz” ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

“Gezegen-gıda-insan ilişkisi bozuldu. Bir yandan insanlar açlıktan ölürken, diğer yandan obezite artıyor. Sürdürülemez tarım, çevreye zarar vermeye devam ediyor. Hepimizin ortak evinin iyiliği ve geleceğimiz için, üzerimize düşenleri yerine getirmek zorundayız.” 

Bu sözler “Gençlik Manifestosu” ndan alıntı. Barilla Gıda ve Beslenme Merkezi (BCFN) girişiminin sonucunda oluşturulan ve hedefini “her yıl çöpe giden 1 milyar ton gıdayı insanların tüketimine sunmak; sürdürülebilir tarım politikaları geliştirmek ve açlık ve obezite ile mücadele etmek olarak” tanımlayan Milano Protokolü’nün, 2015’te Birleşmiş Milletlere devredilmesi ile eş zamanlı olarak, gençler de harekete geçmiş ve bir Gençlik Manifestosu yayınlamışlardı. 

Protesto; eğitimcilere, iş adamlarına, araştırmacılara, çiftçilere, aslında herkese dünyanın ve geleceğimizin iyiliği için harekete geçme çağrısıydı. 

Barilla bu çağrıyı kurulduğu günden bu yana misyonu olarak belirlemiş bir şirket ve “Sizin İçin İyi, Gezegen İçin İyi” felsefesinin bir parçası olarak; kurucusu Pietro Barilla’nın “Çocuklarınıza yedirmeyeceğiniz hiçbir şeyi üretmeyeceksiniz” ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteriyor. 

Cirosunun yüzde 46.6’sını İtalya, yüzde 28.9’unu Avrupa (İtalya hariç), yüzde 19.3’ünü Amerika kıtaları, yüzde 5.3’ünü Asya, Afrika ve Avustralya’da gerçekleştiren Barilla’nın çalışan sayısı 8 bin 295. 

Grubun cirosu 2015 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 artarak yaklaşık 3,4 milyar euroya ulaştı. Barilla, İtalya’da da yüzde 2 büyüme kaydetti. 

Sağlıklı beslenmenin tek yolu Akdeniz diyeti 

Barilla Group Başkanı Guido Barilla, şirketin 2015 sonuçlarının ve Sürdürülebilirlik Raporu’nun açıklandığı Milano’daki basın toplantısında, “2015 sonuçları ‘Sizin İçin İyi, Gezegen İçin İyi’ stratejisinin ne kadar doğru ve etkili olduğunu kanıtlıyor. Zor ekonomik şartlara rağmen, Barilla İtalya dışında büyümeye devam ediyor, İtalya’da ise piyasa ortalamasından daha iyi bir tablo ortaya koyuyor” yorumlarını yaptı. 

Guido Barilla konuşmasında, lezzetli ve sağlıklı beslenmenin Akdeniz yaşam tarzından etkilenmesi gerektiğinin altını çizdi ve sebze, meyve ve tahılların oluşturduğu Akdeniz diyetinin en sağlıklı beslenme modeli olduğunu vurguladı. 

Peki Barilla, "Sizin İçin İyi, Gezegen Çin İyi” stratejisi kapsamında neler yapıyor? Raporda yer alan bilgilerden öne çıkanlara bakalım: 

► Şirket 2010 yılından bugüne kadar 219 ürünü yeniden formüle etmiş. Bunun sonucunda sadece son 3 yılda 73 üründe yağ, 15 üründe tuz oranı düşürülmüş; yeni ürünler ise endüstri ortalamasının altında daha az şeker ve daha çok tam tahıl içeriği ile üretilmiş.

► 2010 yılına göre, CO2 emisyonlarında yüzde 23 ve bitmiş ürünlerde ton başına su tüketiminde yüzde 19 azalma gerçekleştirilmiş. 

► Sürdürülebilir tarım projelerinin gelişmesini desteklemeye devam eden şirket, 2015’te bin 300 güvenilir çiftlikten 140 bin ton sürdürülebilir durum buğdayı satın almış. Bu proje İtalya’nın yanı sıra, Türkiye, Yunanistan ve ABD gibi ülkeleri de yakından ilgilendiriyor. Projenin hedefi sera gazı ve üretim maliyetlerini yüzde 30 oranında azaltmak; ürün hasadını yüzde 20 yükseltmek ve çiftçinin gelir düzeyini artırmak. 

► Sorumluluk sahibi tedarik zincirlerinden satın alınan hammadde ise yüzde 6’dan yüzde 18’e çıkartılmış. Hedef ise 2020 yılına kadar yüzde 100 oranında bir artış sağlanması. 

► Hammaddeler yerel olarak, üretildikleri bölgelerden satın alınıyor. Örneğin İtalya’da üretilen soslar için kullanılan domateslerin yüzde 100’ü İtalya’dan. Aynı yaklaşım durum buğdayı için de geçerli. Barilla dünyanın en büyük durum buğdayı alıcısı. 2015 yılında 1.5 milyon ton durum buğdayı satın alındı. Şirket, durum buğdayını üretim alanlarının bulunduğu ülkelerden alıyor.

► ”Buğday Treni" projesi ile Parma’daki Barilla merkezinde bulunan dünyanın en büyük makarna fabrikasına durum buğdayı taşımacılığı için yeni bir demiryolu bağlantısı kurulmuş. Bu proje sayesinde yollara 3 bin 300 daha az kamyon çıkıyor ve sera gazı emisyonunda bin 100 tonluk azalma sağlanıyor. 

►2015 yılı Barilla için Akıllı Çalışma anlamına geliyor. Barilla’nın ofis çalışanlarına uyguladığı proje kapsamında, çalışanlar ayın 4 ila 8 günü even çalışabiliyorlar. Çalışanların yüzde 74’ü bu projeden faydalanmış durumda. Şirketin 2020 hedefi, evden çalışma imkanını çalışanların yüzde 100’üne sunabilmek. 

► Barilla’nın öncelikli konularından birisi de insan sermayesinde çeşitlilik. Grup, bir yıl içinde kadın liderlik pozisyonlarını yüzde 28’den yüzde 35’e; Küresel Yetenek Havuzu’nda ise kadınların sayısını yüzde 32’den yüzde 41’e çıkarmış. Şirketin hedefi 2020 yılına kadar liderlik pozisyonlarında kadın-erkek eşitliliğinin sağlanması.

Whirpool işbiliği 

Barilla’nın öncelikli konularından birisi de inovasyon. 2015 yılında tanıtılan “Cucina Barilla” bu kapsamda çok önemli bir rol üstleniyor. Cucina Barilla, Whirlpool ve Barilla arasında gerçekleştirilen işbirliğinin sonucu olarak ortaya çıkan yeni bir iş modeli. Bu model, gerekli teknoloji ile donatılmış bir fırın setinden oluşuyor. Bu sayede, Barilla ürünleri online olarak satılıyor ve eve teslim ediliyor. 

3 boyutlu makarna yazıcısı

Barilla’nın bir diğer yeniliği ise, 3 boyutlu makarna yazıcısı. Bu aslında makarna üretiminde gelinen son nokta olarak da değerlendirilebilir. Yapmanız gereken tek şey, kartuşa mürekkep yerine hamur koymak! Bunun sonucunda sadece birkaç dakika içinde istediğiniz şekildeki makarnayı üretebiliyorsunuz. Proje şu an için deneyim aşamasında, ama çok başarılı sonuçlar verdiğini bizzat gördüğümüzü söylemek isterim.

Türkiye'de pazar payı yüzde 31 

Türkiye kişi başı yaklaşık 7 kilo makarna tüketimiyle dünya ortalamasının altında. Örneğin İtalya’da bu oran 25.4 kiloya ulaşıyor. Tunus’ta kişi başı makarna tüketimi 12 kilo, ABD ve Yunanistan’da ise 8.8 kg. Öte yandan Türkiye, İtalya ve Amerika’dan sonra makarna üretiminde dünya üçüncüsü, ihracatta ise İtalya’dan sonra en büyük makarna ihracatçısı. Yaklaşık 600 bin tonluk iç pazardan daha yüksek olan Türkiye makarna ihracatı 2014 yılından bu yana hız kesmiş durumda. 2014’te 740 bin ton seviyesine ulaşan ihracat 2015 yılında daha da daralarak 672 bin tona düştü. Barilla Gıda ise son 7 yıldır aralıksız büyüme gösteriyor. Şirketin 2015 yılında Türkiye’de ulaştığı pazar payı yüzde 31. Barilla’nın Filiz ve Barilla markaları altındaki makarna ve makarna sosları dışında, Türkiye pazarında özel kesim Collezione; Gran Pavesi ve Wasa ile sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan bir ürün portföyü var. Şirket, Bolu’da yüzde 100 üretim kapasitesiyle, 50’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.