Tanım değişikliği KOBİ kredilerini adeta "patlattı"

KOBİ'lerin tanımına ilişkin yönetmelikte 4 Kasım'da yapılan değişiklik, toplam KOBİ sayısını 90 bin dolayında artırdı. Bu düzenleme KOBİ kredilerinin toplam hacminde kağıt üzerinde 22.7 milyar liralık bir aylık artışa yol açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Naki BAKIR
 
ANKARA - Küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) ilişkin getirilen yeni tanım, KOBİ kredilerinin hacmin kağıt üzerinde "patlama"ya yol açtı. Yeni tanımla sayıları artan ve önemli sayıdaki daha büyük ölçekli işletmeyi de kapsar hale gelen KOBİ grubunun toplam kredi hacmi 200 milyar TL'ye yaklaştı. KOBİ'lerin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılmasına ilişkin yönetmelikte 4 Kasım'da yürürlüğe giren değişiklik, ekim ayında 1 milyon 703 bin dolayında bulunan toplam KOBİ sayısında bir anda 90 bin dolayında artışa yol açtı. Daha önce KOBİ sayılmayan; yıllık mali bilançosu 25-40 milyon TL arasındaki işletmelerin de KOBİ sınıfına dahil edildi. Önceki aylara ilişkin veriler yeni tanıma uyarlanmadığı için karşılaştırmada KOBİ kredilerinde kağıt üzerinde aylık 22.7 milyar liralık yüksek tutarlı bir artış ortaya çıktı. BDDK'nın bankalardan gelen bildirimlere göre yeni KOBİ tanımını baz alarak yaptığı hesaplamada kasım sonu itibariyle toplam KOBİ kredisi hacmi 194.7 milyar TL olarak belirlendi. Eski KOBİ tanımına göre ekim sonu itibariyle toplam kredi hacmi 172.1 milyar lira olarak açıklanmıştı. KOBİ kredilerinde kasımda yaşanan artış, daha önce KOBİ kapsamı dışında yer alan bazı kredilerin bu kesime kayması ile ortaya çıktığı için bankacılık sisteminin toplam kredi hacmindeki normal artış seyri değişmedi. BDDK, KOBİ kredilerine ilişkin eski istatistiki verileri yeni tanıma uyarlama çalışması yapmayacak. Bu nedenle aylık bazda doğru karşılaştırma yapabilmek için KOBİ kredilerine ilişkin aylık istatistiklerin bir yıl sonra aynı baza gelmesini beklemek gerekiyor.
 
KOBİ sayısı 1 milyon 793 bin 236
 
Yeni sınıflandırma ile "mikro" işletme sayısı 41 bin 529 adet artarak 1 milyon 355 bin 377'ye, "küçük" işletme sayısı 61 bin 345 artışla 328 bin 145'e yükselirken, "orta ölçekli" işletme sayısı 12 bin 852 azalarak 109 bin 714'e geriledi.
Mikro işletmelerin sayısındaki artışa rağmen toplam kredi hacmi önceki aya göre 4.8 milyar lira azalarak 55.5 milyar liraya gerilerken, sayılarında hızlı artış yaşanan küçük işletmelerin kredi hacmi bir ayda 15.4 milyar liralık artışla 60.9 milyara, daha önce KOBİ sayılmayan bazı büyük bilançolu işletmelerin de dahil edildiği orta ölçekli işletmeler grubunun kredi hacmi de net 12.1 milyar lira büyüyerek 78.4 milyar liraya ulaştı. KOBİ kredilerinde kasım ayındaki tanım değişikliği sonucu ortaya çıkan hızlı büyümenin 16.8 milyar lirası mevduat bankaları, 4.9 milyar lirası katılım bankaları, 1 milyar liraya yakın bir bölümü de kalkınma ve yatırım bankalarının açtığı kredilerde yaşandı.
 
KOBİ'lerin batık kredi hacmi 7.2 milyar TL
 
Yeni sınıflandırmaya göre sayıları artan KOBİ'lerin takipteki kredileri 7.2 milyar lira olarak belirlendi. Batık KOBİ kredisi hacmi, önceki ay için açıklanan 6.1 milyar liralık tutarın 1.1 milyar lira üzerinde çıktı. Eski sınıflamaya göre KOBİ'lerin ekimde %3.4 olan batık kredi oranı da kasım sonu itibariyle yüzde 3.6'ya kadar yükseldi. Söz konusu oran 2011 sonu itibariyle yüzde 3.1 düzeyinde bulunuyordu. 
Bu konularda ilginizi çekebilir