TBB, Twitter yasağı için mahkemeye başvurdu

TBB, Twitter'a erişimi engelleme kararının kaldırılması için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği, Twitter'a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na itiraz başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yaptığı yazılı açıklamada, TMK 10. maddesi ile görevli olup, söz konusu maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, dosya devri dışında
hiçbir işlem yapma yetkisi bulunmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın internet sitelerine
erişimin engellenmesine ilişkin kararının yok hükmünde olduğunu belirtti.

Feyzioğlu, Twitter'a genel bir erişim yasağı konulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, anayasaya ve internet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı kanuna aykırı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye Barolar Birliği, Twitter'a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na itiraz başvurusunda bulunmuştur.

Ayrıca yok hükmündeki bu kararı veren ilgili savcılar ve on milyonlarca insanımızın insan
haklarını ihlal eden sorumlu hakimler hakkında HSYK'ya; yine yok hükmündeki bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur."

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da  kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce erişimin engelleme
kararları verildiğini açıklarken, bir üst düzey yetkili Facebook gibi diğer sosyal medya
kanallarına yönelik alınmış herhangi bir karar bulunmadığını kaydetmişti.