Dijital fabrikalarda sanal ortam gerçekliği dönemi başlıyor

Büyük üreticiler, ürünün nasıl üretileceğini planlamak ve planı uygulamaya koymak noktasında, sanal ortam gerçekliği teknolojilerini tercih etmeye başladı. Bu sayede tasarım hataları, üretim başlamadan bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Lider üreticiler artık dijital fabrikalarda sanal ortam gerçekliği teknolojisini tercih ediyor.
3D tasarım yazılımı ve PLM (Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) kullanan şirketler; kalıplarını, montaj hatlarını ve üretimin diğer işlemlerini ürünün tasarımıyla paralel şekilde tasarlıyor. Tasarımda ortaya çıkabilecek herhangi bir hata, üretim başlayana kadar keşfedilmemiş olabileceği için ancak üretim sürecinde ortaya çıkabiliyor.

3D tasarım yazılımı, 3D Dijital Modelleme ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) çözümleri sunan 3DExperience şirketi Dassault Systèmes sanal ortam gerçekliği (IV) çözümleriyle, 3D modellerin gerçeğe uygun boyutlarda incelenebilmesini sağlıyor. Böylece ürün tasarımında ve bununla ilgili üretim süreçlerinde sorunlar daha kolay ve erken tespit edilebiliyor.

Hedef, hayal kırıklığını ortadan kaldırma

Dassault Systèmes Türkiye Ülke Müdürü Elif Gürdal’dan sanal ortam gerçekliğinin tasarım ve üretim süreçlerine neler getirdiğini dinledik: “Ekibinizin bir araba için yeni bir koltuk tasarladığını hayal edin. Bu yeni koltuk, sürücü ve yolcu açısından heyecan yaratıcıdır. Tasarımdan üretim sürecine geçildiğinde, bir hayal kırıklığı yaşanabilir. Mesela, bu yeni koltuklar arabaya sığmayabilir. Bunun sonucunda ya üretimi yeniden tasarlama ya da ürünü yeniden tasarlama seçenekleriyle başbaşa kalırsınız. Neyi seçerseniz seçin, üretimde zaman kaybı yaşanır, maliyetler yükselir ve piyasada doğru zaman kaçırılmış olur. Sanal ortam gerçekliği (Immersive Virtuality-IV) ise bu olası hayal kırıklıklarını ortadan kaldırmayı hedefliyor."

Tasarım hataları önceden tespit ediliyor

"Büyük üreticiler, ciler, bir ürünün naasıl üretileceği- ni planlamak ve ardından bu planı uygulamaya koymak noktasında, sanal ortam gerçekliği (İmmersive Virtuality - IV) teknolojilerini tercih etmeye başladılar. Sanal gerçeklik ( Virtual Reality), üretim öncesi yapılan tasarım hatalarının, üretim süreci başlamadan bulunmasına yardımcı oluyor. Bu arada, fabrika açısından, Augmented Reality teknolojisi (artırılmış gerçeklik), kalite kontrol denetimcilerinin meydana gelen hataları yakalamasına yardımcı olurken, çalışanların da daha az hatayla ve daha kısa sürede ürünleri üretmesine yardım ediyor.”

Kalite ve verimlilik için işbirliği

“Ürün tasarımının dışında, otomotiv ve havacılık şirketlerinin kullandığı ikinci alan ise fabrika ve atölye için süreçleri tasarlamak. IV teknolojisi, üretim aşamasında daha da kritik bir önem kazanıyor, çünkü tasarım aşamasında bir ürünün ne kadar kolay şekilde üretileceğini, hatta üretilmesinin mümkün olup olmayacağını bilmek gerekiyor. Bunu tasarım sürecinin başında keşfederek pek çok yüksek maliyetli hatayı ortadan kaldırmak mümkün oluyor. Dassault Systèmes IV çözümleri, 3D modellerin gerçeğe uygun boyutlarda incelenebilmesini sağlıyor ve böylece ürün tasarımında ve bununla ilgili üretim süreçlerinde sorunlar daha kolay tespit edilebiliyor. Bu nedenle örneğin savunma, güvenlik ve özel jeti uçağı piyasalarında dünyanın en büyük üçüncü uçak üreticisi olan Brezilya merkezli Embraer, üretim planlarını ürün tasarımlarıyla aynı kapsamlı incelemelere tabi tutuyor. Embraer'in yeni karma gerçeklik (MR) süreci, bir düzineye kadar kişinin modelleri aynı anda görüntülemesine ve yorum yapmasına olanak tanıyarak üretim uzmanlarının tasarım aşamasına katılmasını ve mühendislerin modelleri incelemesini, sorunları tespit etmesini ve üretime geçmeden uzun süre önce sorunların giderilmesini kolaylaştırıyor.”