Evraklar yapay zekayla dijitalleşti

Bankacılık sektörü Ar-Ge konusunda oldukça ileride. Bankalar her geçen gün yeni ürün ve inovasyonla yarışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Yapı Kredi de Ar-Ge'si ile birçok teknolojik gelişmeye imza atıyor. Bankanın İTÜ ARI Teknokent yerleşkesinde yer alan Ar-Ge merkezi Yapı Kredi Teknoloji, Ar-Ge projelerinde verimliliğe odaklanıyor.

Yapı Kredi Teknoloji'nin, iki yıla yakındır gerçekleştirdiği faaliyetlerle Türkiye’nin teknoloji ekosistemine büyük ölçüde değer kattığını kaydeden Yapı Kredi Teknoloji Genel Müdürü Mustafa Dündar, Yapı Kredi Teknoloji'nin kısa zaman diliminde makine öğrenmesi ve doğal dil işlemede öncü uygulamaları hayata geçirdiğini vurguladı. Yapı Kredi Teknoloji'nin yoğun bir Ar-Ge çalışması ile iki önemli proje geliştirdiğini söyleyen Dündar, "İlk proje Safir, müşterilerden farklı kanallar aracılığıyla yazılı olarak gelen bankacılık işlem talimatlarını doküman içeriklerinden analiz ediyor ve çıkardığı işlem bilgilerini bankacılık ekiplerine yönlendirerek zamandan tasarruf sağlıyor. Yapı Kredi Teknoloji’nin hayata geçirdiği bir diğer önemli proje olan Akıllı Yönetim Sistemi (IMS) ise belirli bir zaman diliminde gelecek işleri önceden tahmin edebiliyor" dedi.

Ar-Ge projelerinde verimliliğe ve tüm paydaşlar için değer yaratacak işlere odaklandıklarını söyleyen Dündar, Ar-Ge projeleri Safir için şunları paylaştı: “Yapay zeka ve doğal dil işlemeyi birleştirdiğimiz bu projemiz, müşterilerden yazılı olarak gelen bankacılık işlem talimat dokümanlarını, herhangi bir insan emeği olmadan tamamen yapay zeka ile anlayıp, işlem tipi ve detay bilgilerini çıkarmaktadır. Böylece yapay zeka ile dijitalleştirilen süreç, bir insan tarafından onaylanarak sonlandırılıyor. Türkiye’nin dijital bankası Yapı Kredi’de halihazırda kullanılan bu teknoloji, yılda milyonlarca talimatı insan emeği olmadan işleyip bankacılık işlemlerini tek adımda onaya sunarak yapılabilir hale getirdi. Bu alanda, Safir dışında Türkçe doğal dil işlemeyi yapay zeka ile birleştiren bir başka yapı bulunmuyor. Bu projemiz 2016 yılı En Başarılı Koçlular Yarışması ‘Dijitalleşenler’ kategorisinde birinci oldu.”

Verimliliği artıran akıllı yönetim sistemi

Yapı Kredi Teknoloji’nin finans alanının ötesine geçen ve farklı sektörlerin ihtiyaçlarına da cevap veren ürün ve çözümler üzerinde çalıştığını belirten Dündar, sözlerine şöyle devam etti: “Yapı Kredi Teknoloji olarak öğrenen sistemler, ileri analitik çözümler, yapay zeka üzerine ürün ve hizmetler geliştirerek Türkiye’de ve teknoloji ekosisteminde fark yaratıyoruz. Kısa süre içerisinde dünyada da ilk olma özelliği taşıyan teknolojilere imza attık. Örneğin farklı sektörlere de adapte edilebilecek Akıllı Yönetim Sistemi Projesi (IMS) kurumlara belirli bir zaman diliminde gelecek işleri önceden tahmin edebiliyor. İş geldiğinde hizmet birimlerinin nasıl oluşması gerektiğini, ne şekilde performans gösterilmesi gerektiğini hesaplıyor."
İş gücü optimizasyonunu dünyada bu şekilde bir yaklaşım ile kullanan sayılı teknoloji şirketlerinden biri olduklarını söyleyen Dündar, "TÜBİ- TAK işbirliği ile geliştirdiğimiz ve Yapı Kredi’de de kullanılan bu teknoloji ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2016 Verimlilik Ödülleri 3.’lük Ödülü’nü ve 2015 yılı En Başarılı Koçlular Yarışması ‘Fark Yaratanlar’ kategorisinde 1.’lik ödülünü aldık" dedi.

Mobilde bankacılıkta göz tarama teknolojisi

Yapı Kredi, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan “göz tarama teknolojisi” ile bankacılık sektöründe bir ilke imza atmıştı. Akıllı telefonlar için geliştirilen “göz tarama” özelliği ile tek hamlede mobil şubeye daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli giriş yapılabiliyor.

İTÜ Çekirdek’in destekçileri arasında

Yapı Kredi Teknoloji olarak uluslararası projelerde Airbus, Ericsson gibi önemli fi rmalarla işbirliği yaptıklarını ve ADAX adı verilen siber güvenlik platformu projesinin bunun bir örneği olduğunu belirten Mustafa Dündar, bu projenin 2016’da “İş Etkisi” kategorisinde ITEA Mükemmeliyet Ödülü’nü aldığını söyledi. İTÜ ARI Teknokent organize yapısı, öğrenciler ve akademisyenlerle sağladığı verimli bilim ortamı ile kalitelerini yükselttiklerini kaydeden Dündar, "Özellikle Ar-Ge konusunda bize çok ciddi avantajlar sağlıyor. Biz de bu girişimcilik ekosistemini geliştirmek adına önemli kuluçka merkezlerinden İTÜ Çekirdek’in destekçileri arasında yer alıyoruz. Yapı Kredi Teknoloji olarak Koç Holding ve UniCredit gibi iki dünya devinden aldığımız güçle ülkemize değer katacak çözümler üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir