Teknoloji donanımlı yatırıma gerek var

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Kayseri 500 milyon dolar ve üstü ihracat rakamı baz alındığında, imalat sanayiinde teknolojili ürün payı en yüksek 10 il arasında yer alıyor. Bir başka deyişle ihracatta teknolojiye dayalı ürün yoğunluğu en yüksek 10 il Eskişehir, Ankara, İstanbul, Mersin, Adana, İzmir, Konya, Kocaeli, Bursa ve Kayseri şeklinde sıralanıyor. 

İlk sıradaki Eskişehir'in toplam ihracatındaki teknolojili ürünün payı yüzde 33.2, son sıradaki Kayseri'nin ise 0.62. Bu tablo da gösteriyor ki, sanayi sektörü Kayseri'de ağır aksak yürüyen bir sektör. Oysa sektörün, katma değer getirisi yüksek üretime, cesur ve kararlı duruşundan ödün vermeyen yatırımcıya ve tabii yeni iş fikirlerine açılmaya ihtiyacı var.

Kayseri'nin 2014 yılı ihracatı 1 milyar 891 milyon milyon 140 bin dolar olarak açıklandı. TİM verileri, bu tablo ile Kayseri'nin ihracatta önde giden 15 il arasında 12'nci sırada yer aldığını söylüyor. Bu da gösteriyor ki, yaklaşık 1 milyar 900 milyon dolarlık toplam ihracatın sadece 100 milyon 800 bin dolarlık bölümü teknolojili ürünlerin payına düşen getiri...

Daha önce değinmiştik; bir kez daha tekrarlamış olalım; Kayserili sanayiciler, ilin 2023'e odaklı belli başlı ekonomi kalemlerini, '5 milyar dolarlık ihracat, 10 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ve istihdamda 300 bin kişiye ulaşmak.' şeklinde öngörüyor. Gönlü yükseklerde olanlar da var elbet. Örneğin 7 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklanan ve bu doğrultuda çalışmalar yapıldığını dile getiren Kayseri Ticaret Odası gibi.

Doğrusu; 1.9  milyar dolarlık ihracatı, 3.8 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, markaları, simge ürünleri ve de rekabetçi gücüyle, Kayseri'nın çoktan yakalamış olması gerekerdi sözü edilen o hedefleri... Oysa olmadı, tutmadı öngürülerin hiç biri. O halde bırakalım söylemlerle avunmayı. Zira beş yıl önce 2015 için konulan ihracatta 5 milyar dolar hedefne ulaşmak şöyle dursun, 2 milyar dolar sınırını, henüz geride bırakma becerisi bile gösterebilmiş değil Kayseri...
Elbet; dillendirmek ya da olur olmaz ortamlarda afaki yaklaşımlarla rakamlardan söz etmek yetmiyor. Konulan o hedeflere varılabilmesi için verilen sözlerin arkasında durulması, teknoji içerikli, inovasyon destekli projeler geliştirilmesi de gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018