Siyaset yeniden piyasaların gündeminde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İrem DIŞPINAR / Finansinvest

BIST 100 Endeksi TL’nin değer kazanması, Şubat ve Mart aylarında içeride yıllık enflasyonun gerilemesi, TCMB’den faiz koridorunun üst bandında indirim beklentileri ve olumlu yurtdışı etkisi nedeniyle Şubat ayının ortasından geçtiğimiz haftaya kadar yukarı yönlü trendde hareket etti. Bu dönemde endeks gelişmekte olan ülke (GOÜ) borsalarına göre yaklaşık olarak %10 oranında daha güçlü performans gösterdi. Ancak ABD’de son dönemde büyüme ve enflasyon verilerinin zayıflama göstermesi, global ekonomiye yönelik endişeleri artırırken, piyasalar satış baskısına maruz kalıyor. Bu hafta küresel çapta azalan risk alma iştahının yanı sıra iç odaklı siyasi belirsizliklerin etkisiyle BIST 100 Endeksi Şubat ayı ortasından bu yana - iki buçuk aylık süreçte %20 oranındaki değer kazancının %9’unu dört günde geri vermiş oldu. 

Ak Parti’nin 22 Mayıs’ta Olağanüstü Kongre’ye gidecek olması nedeniyle Türkiye yeni bir siyasi sürece girmiş oldu. Özellikle de yeni hükümette yer alacak isimler ve hükümetin kurulma süresi önemli olacak. Tüm bu siyasi süreçte yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları da devam edecektir. Buna paralel bu siyasi belirsizlik ortamında Türkiye’nin ülke risk primi zaman zaman haber akışlarına bağlı olarak daha da artış gösterebilir. 

Siyasi belirsizlikler devam ederken, TL ve TL varlıklara yabancı ilgisinin düşük kalacağını tahmin ediyorum. Zaman zaman endekste tepki alımları görebiliriz. Ancak bu durumun kalıcı bir yükseliş trendine dönüşmeyeceğini ve önümüzdeki dönemin volatil olacağını tahmin ediyorum. İçeride artan riskler nedeniyle, endekste kısa vadeli tepki alımlarının dışında yükseliş trendi için dip oluşumunun beklenmesinin daha uygun maliyetler sunacağını düşünüyorum. TL’de değer kaybı ve TL faizlerde yükselişler devam ederken, endekste alım yönünde pozisyon için temkinli olunmalı. TL ise önümüzdeki dönemde GOÜ para birimlerine görece olumsuz performans gösterebilir. Risk priminde artış nedeniyle portföylerde bir kısım dolar pozisyonları  korunabilir. Diğer yandan TL’de değer kaybı sürerken TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında indirime devam edip etmeyeceği önemli olacak. Kurlardaki yükseliş nedeniyle sabit kuponlu tahvillerde alım için aceleci olunmamalı.