Türkiye'yi BM'ye şikayet etti

Suriye Türkiye aleyhine BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye, Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi'ne başvurarak Paris saldırılarıyla bağlantılı olduğu sanılan Fransız uyruklu bir kadının sınırından Suriye'ye geçmesine izin verdiği için Türkiye aleyhine önlem alınmasını istedi.

Fransız polisi, Paris'te bir süpermarkette rehineler aldıktan sonra polisle çatışmada öldürülen Amedy Coulibaly'nin kız arkadaşı olan 26 yaşındaki Hayat Boumedienne'i arıyor.

Boumedienne "silahlı ve tehlikeli" olarak tanımlanıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Boumedienne'in 2 Ocak'ta Madrid'den Türkiye'ye geldiğini ancak Fransız makamlarının ülkeye alınmaması yolunda bir talebi olmadığı için 8 Ocak'ta Türkiye'den Suriye'ye gittiğini söylemişti.

Suriye'nin BM Büyükelçisi Bashar Caferi, Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a yazdığı mektupta, "Bu açıklama, her zaman söylediğimiz şu noktanın resmen teyidi demektir: Türkiye, tüm dünyadan yabancı teröristler ve paralı askerlerin kaçak olarak Suriye'ye girişleri için ana yoldur" dedi.

Caferi 12 Ocak tarihli olan ancak dün açıklanan mektupta, "(Türkiye) aynı zamanda bu kişilerin ülkelerine dönüş ya da üçüncü ülkelere gidiş yoludur" diyor.

Caferi, Türkiye'nin yabancı savaşçıların kendi topraklarından geçerek Suriye'ye geçmesine izin vermekle, Birleşmiş Milletler'in terör karşıtı kararlarını ihlal ettiğini savundu.

"Suriye Arap Cumhuriyeti bu nedenle Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumdan Türk yönetiminin politikalarını kınama ve kısıtlama yönünde etkin önlem almasını talep eder. Türkiye yönetimine, uluslararası barışı ve güvenliği tehdit eden bu politikaları için hesap sorulmalıdır."

Güvenlik Konseyi'nin bu konuda herhangi bir adım atması beklenmiyor. 15 üyeli Konsey'in daimi üyelerinden Rusya ve Çin, diğer üyeler ABD, İngiltere ve Fransa'yla karşı görüşte olduklarından Konsey Suriye konusunda kilitlenmiş durumda. 

Türkiye'nin BM temsilciliğinden bu konuda görüş almak mümkün olmadı.